( gee | 2020. 06. 22., h – 23:23 )

A papiralapu szavazofulkebe be lehet kuldeni egy magyartanart aki ket evvel a nyugdij elott van.

Már hogy milyen célból? Ellenőrizni, hogy megfelelően szavaznak-e a népek? Ezt ugye nem gondolod komolyan? Rögtön jönne a pampogás, hogy sérül az anonimitás.

Az elektronikus szavazasnal vannak lepesek, amiket nagyon nehez kivedeni. Minden part "programozoja" atnezte a kodot - aztan nem is az lesz deploy-olva, meg a checksum binarist is lecsereltek, hogy ne jojjenek ra, vagy betettek egy backdoort meg egy 4G chipet a kioszkba, amit a szavazofulkeben senki nem fog szetcsavarozni. A soktagu bizottsag meg nap vegen latja, hogy nem 437 - 377 hanem 102 - 712 a vegeredmeny. Mjnd a nyolcan latjak, hogy ennyi az eredmeny, azt nem tudjak, hogy valaki lefuttatott a szamlalas elott par perccel egy UPDATE SET-et. Osszesen 814 szavazat van, annyit is latnak, jegyzokonyvezik.

Ilyeneket azert papiralapu szavazasnal nehez tomegesen osszehozni.

Biztos lehet visszaélni, de azért ez a példa sántít.

Ugye egyfelől a szavazógépeket el lehet tenni, és gyanú esetén felnyitva kiderül, hogy nézzenek oda, binárisan nem egyezik az emprom tartalma a jóváhagyott tartalommal, meg itt van egy extra 4G chip. Meg lehet próbálni így csalni, de ha nincs önmegsemmisítő a csaló gépben, akkor könnyű vele utána lebukni.
 

A gép megpróbálhat UPDATE SET utasítást küldeni az API-n a központi adatgyűjtő gépnek, de azért csak van annyi eszük azoknak, akik implementálták, hogy ilyesmit nem enged.

Ugye, ahogy máshol írtam, abból a két feltételezésből indulok ki, hogy a) 1 darab szavazógépet meghekkelnie egy darab szakértő gazembernek nem igazán elég, nem fog számottevő változást okozni az eredményben. b) nem rendszerszintű a visszaélés, hanem alapvetően tisztességesen próbálunk játszani, csak van mondjuk egy csoport, akik megpróbálják megfúrni a rendszert.