( gee | 2020. 06. 14., v – 20:07 )

Szóval a telket megvették, ezen felül ráköltöttek 45 millát, és úgy számítod, hogy a végeredmény egy 50 milliós piaci értékű ház lesz? Van ilyen, de akkor ez elég rossz befektetés volt.

Én arra gondoltam, hogy egy 50 milliós piaci értékű ház esetén egyfelől a telek (úgy is mint kert, úgy is mint hol található) az érték egy része. A másik dolog, hogy a piacon sok ház értéke felment az elmúlt években, de a felhasznált anyagok vagy munkadíj nem növekedett ugyanakkora mértékben.

Pl. én 500 ezer fontért vettem a házamat. Eltelt 5 év, most kb. 620 ezret ér. A szembeszomszédom háza 2 évvel korábban készült el, a lakópark egyel korábbi ütemében. Ugyanannak a tervnek az alapján. Ugyanazokból az anyagokból. Ő 400 ezer fontért vette meg a házát 7 éve.

Ha most ebből azt a következtetést vonod le, hogy az ő házát 400 ezerből lehet újjáépíteni, az enyémet 500 ezerből, vagy esetleg mindkettőt 620 ezerből, akkor tévedésben vagy. A biztosító szerint kb. 150 ezer font a ház újjáépítési költsége, vagyis teljes megsemmisülés esetén ennyiből húznák fel újra szerintük. Nem mondom, hogy a biztosító pontosan tudja, de feltételezem, hogy a nagyságrendet be tudják lőni. *

Ahogy abban is biztos vagyok, hogy ha a beruházó megvásárolta a telket pénzért, akkor azt nem adta tovább nekem ingyen, és ha neki pontosan 500 ezer fontba került volna az előkészített telekre felhúzni a házamat, akkor nem adta volna el nekem a házat ennyiért.

* Azzal se gyertek, hogy hát igen, azért mondanak ennyit, mert nem akarnak többet fizetni, de valójában több lesz. A biztosítás a ház újraépítését korlátlan értékben állja, csak a megadott méretek, anyagok stb. alapján adtak egy becslést. Vannak olyan biztosítók, amik mondjuk egy 150 ezres újraépítés becslés után egy max 500 ezer vagy max 1 milliós költséget vállalnának, de amikor választottam, pont a korlátlan volt éves díjban olcsóbb.