( azbest | 2020. 05. 29., p – 16:29 )

Nem a dram miatt, hanem a sávszélesség és annak kihasználása miatt gyorsabb. A magasabb órajelű procinak a széles busz jól jön, amikor etetni kell feladattal. Vannak boardok, ahol ugyanolyan ram chipet használnak, mint pécén, csak kevesebb darabot, keskenyebb buszon.

A cache abban segít, hogy a proci futószalagjához már ütemezettebben jusson el az adat vagy a kód, ne kelljen várnia rengeteg órajelet elpazarolva. De ne essünk már át a ló túloldalára. Amikor több adatot kell feldolgozni, akkor már a ram sebessége a szűk kersztmetszet, ha a proci többet is bírna. A 10-15% is úgy jön ki, hogy máshová kerül át a szűk keresztmetszet, mert ott már a proci / gpu nem képes a komplex feladatot gyorsabban elvégezni és kihasználni a ram sávszélességet. Na meg az sem mindegy, hogyan éri el a ramot a proci, régebben azt hiszem pont intelnél nem volt sok értelme az akkori megoldásukkal a több csatornának, mert nem tudta kihasználni a szélesebb buszt. A mai prociknál már jobban optimalizáltak erre.

A pi esetén viszont pár éves desktop proci teljesítményét nyaldosó cpu van párosítva desktopnál fele-negyen olyan széles buszon ülő rammal, amin még a gpu-val is osztozik. Ugyanezt láthatod a tabletes procis és a laptop procis fapados intel gépeknél is (atom és származékai különböző célú változatokkal). Simán van 2x-es szorzó teljesítményben köztük, bár ott lehet a proci nyers teljesítményében is van különbség.