Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, de nem egy univerzálisan mindenkire ráhúzott menüre gondoltam. Plusz ebben a kalóriaáltalánosítós dologban nem hiszek - mindenkinek egyéniek a kalóriabeviteli igényei és az étkezési szokásai. A boltok plafonig vannak hónapokig eltartható reggeliző kekszekkel, zabpelyhekkel, konzerv- és zacskós készételekkel, téliszalámikkal stb. Ha ezekből összeállítasz magadnak, a saját ízlésednek tényleg megfelelő legalább egy heti menüt, azt csak szoroznod kell annyi héttel, amennyire fel szeretnél készülni. Ha nyakig ér a sz*r, szerintem az ember már annak is örül, hogy nem cipőtalpat kell ennie és nem fogja elvárni, hogy a hónap minden napjára más Michelin-csillagos menüt kapjon. Személy szerint most összeállítottam magamnak egy Excel-doksit és a feleségem is ki fogja tölteni saját magára. Minden munkalap egy kategória (reggeli, ebéd, vacsora, tisztálkodás stb.), ezeken belül pedig van hét napnyi oszlop, a vízszintes sorok pedig a hosszan, akár hűtés nélkül is eltartható élelmiszerek. Ha az oszlop-sor metszeteknél beírod, hogy az adott napra az adott terméktípusból mennyit kívánsz fogyasztani, akkor a SZUM-okkal könnyen össze lehet szedni, hogy az adott terméktípusból egy hétre (vagy ahányra szorzod) mennyit kell bespájzolnod, baj esetén pedig tartani magadat a menühöz. Nyilván ez erős leegyszerűsítése a feladatnak, de már ez is sokkal jobb annál, amikor valaki elrak 30kg cukrot és 30kg paradicsomot.
Például (néhány termékkel) ebédre
Össz. | m.e. | termék | hétfő | kedd | szerda | csütörtök | péntek | szombat | vasárnap |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2 | darab | konzerv chilis bab | 1 | 1 | |||||
1 | darab | maggi zacskós csirkepaprikás | 1 | ||||||
1 | darab | zacskós sonkás tortellini | 1 | ||||||
1 | liter | narancslé | 0,33 | 0,33 | 0,33 |
további ételek
további konzervek
további italok