( csortu | 2020. 03. 09., h – 06:52 )

Mesélek egy történetet a témában:

Múlt hétvégén egy finn nő Milánóban töltött egy hosszú hétvégét. Jól érezte magát, hazajött, aztán szépen ment dolgozni, ahogy kell. Kedden már kicsit náthásnak érezte magát, szerdán már egyértelműen lázas és köhögős tünetei voltak, ezért jelentkezett a megyei kórháznál, hogy a járványos területen járt, most tünetei vannak. A hét során letesztelték, vasárnapra (tegnap) jött meg az eredmény: pozitív. Miután egy általános iskolában dolgozik, majdnem száz gyerek és kolléga lett expozálva a vírusnak.

Az érintetteket az iskola igazgatója értesítette, hogy karantén alatt vannak, otthon kell maradniuk, a családon kívül senkivel se érintkezhetnek, és le fogják tesztelni őket. Azt is közölték, hogy a karantén szabályok megszegése három hónapos szabadságvesztéssel jár. (Gyk.: kijárási tilalom alatt vannak.)

Persze az egészségügyi hatóságok is felkeresik őket, mert mintát vesznek, de miután nincs karantén, hivatalosan járvány sincs, így valóban az iskola igazgatója szólt, hogy "korlátozva van a szabadságuk". Állami képviselő meg se szólalt az üggyel kapcsolatban.

Onnan tudom a sztorit, hogy abban a kisvárosban történik mindez, ahol lakom, a suli tőlünk 5 kmre van, igaz, a gyerekeim nem oda járnak.

A kérdésem hozzád: ez alapján Finnország milyen ország?

A liberélis

B illiberális