( saxus | 2020. 02. 13., cs - 06:38 )

Azért ha már ennyire értesz hozzá, akkor talán nézd is meg a BTK-t, mert hogy-hogy nem ott is vannak olyan tételek, amikor úgy büntet, hogy meg sem sérül valaki :)

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

[...]

(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntett miatt az (1) bekezdésben meghatározott esetben három évig, a (2) bekezdésben meghatározott esetben - az ott tett megkülönböztetés szerint - egy évtől öt évig, két évtől nyolc évig, illetve öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

És egyébként hogy-hogy nem, a BTK-ban van benne a közúti veszélyeztetés is:

Közúti veszélyeztetés

234. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton más vagy mások életét vagy testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az, hogy valaki a megengedett sebesség 2,5x-ösével haladt egy olyan úton, ahol senki nem számít erre, az szerintem bőven kimeríti a veszélyeztetés fogalmát.