( TCH | 2019. 12. 12., cs – 12:38 )

> A szarkasztikus hozzászólásom ami nagyon túlzó volt egy olyan hozzászólásra volt válasz ami az egész Freedesktop.org-ot kihajitaná a rákba.

Fentebb leírtam, hogy a Freedesktop pont arról híres, hogy mindenhová beburjánzó és nemlétező problémákat megoldó szoftvereket produkál, ld. pkg-config. Oké, a systemd-re ez nem teljesen igaz, mert a SysVInittel tényleg vannak bajok, de azokat már megoldották más initrendszerek is, sokkal jobban; úgy, hogy nem öntötték bele a fél rendszert.

> Én nem vagyok a választás ellen. Sőt, örülnék ha a Debian megszavazná egy alternatív init rendszer támogatását, mivel az ellenkezője valószínüleg a systemd ellenzők exodusával járna, ami egyrészt már meg is történt, lásd Devuan. Mindenképp jó lenne ha legalább elvi szinten megtartanák egy alternatív init rendszer támogatását. A monokultúra pont olyan káros mint a teljes káosz.

Esküdni mernék, hogy ezeket írtam le én is...

> Én azon bosszankodtam fel, hogy egyes hozzászólások amellett érveltek, hogy ki kéne dobni a systemd-t teljesen. Ez szerintem jelenleg nem realisztikus.

És itt jönnek képbe a műszaki érvek, hogy a systemd koncepcionálisan és implementációs szempontból is totally broken. Most már tényleg nem lenne egyszerű megszabadulni tőle, mert épülnek rá dolgok. Ez a Freedesktop módszere. De itt nem is ez lenne a jó megoldás, hanem az, amit lent fdavid leírt, azaz nem kivágni a systemd-t, hanem lecserélni.
Kicsit velősebben: a systemd nem init rendszer, hanem egy system control suite, de initrendszerként kezdték el megírni és abba öntöttek bele mindent. Ez így nem jó és Poetteringék ezt nem hajlandóak belátni. Ha egy jól megtervezett, cross-platform control suite-ot akar látni az ember, akkor nézze meg az s6-ot. Ebben az initrendszer teljesen különálló egységet alkot és csak az van benne, aminek benne kell lennie. Minden egyéb fizikailag el van szeparálva. Az egész egy laza kötéssel bíró, önálló egységekből álló szerkezet, aminek bármely részét lecserélheted, ha akarod. A systemd viszont egy monolitikus szoftver, all-in-one, mindent vagy semmit, nem cserélgethetsz benne dolgokat.

> Nemrég szavazták meg, hogy az legyen az alapértelmezett, azt a szavazást nem lehet csak így érvényteleníteni.

De, egy másik szavazással.

> A műszaki érvekkel kapcsolatban csak annyit, hogy egy bizonyos szinten túl elkezd szubjektív lenni. Egy darab kódról lehet teljesen objektíven vitatkozni mert vannak megkérdőjelezhetetlen igazságok.

Ennyi erővel minden szubjektív és egy darab kódról sem lehet teljesen objektíven vitatkozni, mert bele lehet kötni a formázásba, a nyelvbe, az anyámkínjába...

> Egy rendszer designról már kevésbé lehet, mivel minden design-nak vannak előnyei és hátrányai, és az, hogy mi a legjobb az attól függ, hogy valakinek az előnyök vagy hátrányok nyomnak többet a latban.

Ebben van igazság, csak kérdés, hogy az illető tud-e az összes előnyről és hátrányról, amik jutnak neki.

> Vegyük pl. a bináris loggolást. Ellenzői szerint korruptálható, nem kereshető, csak a systemctl eszközeivel, tehát bezár és korlátoz. Támogatói szerint egy csomó új lehetőséget tár fel, a korruptálódás nem valós veszély és különben is aki nagyon ragaszkodik a szöveghez annak ott a syslog-ng.

A korrumpálódás nagyon is valós veszély (Tessék egy pár "nem valós" eset: #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9), ami pedig az új lehetőségeket illeti, rengeteg helyet és erőforrást zabálnak fel (#1, #2, #3, #4, #5) már külön toolok vannak arra, hogy ezeket úgy-ahogy kordában tartsák (tiszta win95) és itt jön képbe a bináris tárolás átka, hogy ha csak szöveges lenne, azt baromi jól lehetne tömöríteni az alacsony entrópia miatt. Ami pedig a syslog-ng-t illeti, ha azt használjuk, akkor minek a journald?

> Az, hogy valakinek a bináris loggolás előny vagy hátrány az mind attól függ, hogy az előnyei vagy hátrányai fontosabbak neki. Nincs univerzális igazság.

Igazság nincs, de műszaki tények vannak, amik azt mutatják, hogy a bináris loggolásból messze több hátrány származhat, mint előny. Mint mondtam, a metaadatok egy részét a systemd nem is tárolja már, mert nem bírja cérnával, azonfelül lehetne azokat is szöveges formátumban tárolni.

> Ezen vitatkozni nem produktív amit az is bizonyít, hogy ez a vita ami első perctől elkezdődött, mai napig nincs lezárva.

Igen, mert a systemd fejlesztői nem foglalkoznak a problémákkal. Ha követed a bugtrackerjüket, akkor látod, hogy a felmerülő bajok elég nagy részét lezárják NOTABUG, ill. WONTFIX címkékkel.

> Pont mint a vim vs. emacs.

Itt mondjuk találóbb lett volna a vim/emacs vs. bármi más, mert nekem mindegy, csak ne ezt a kettőt...

> Amúgy engem semmilyen érzelmi szálak nem kötnek a systemd-hez. Ha lenne egy olyan alternatíva ami teljesen kiváltaná és ugyanolyan elterjedt lenne zokszó nélkül átállnák.

A teljes kiváltás az igényeidtől függ, az elterjedtség viszont bajos lesz, lévén a systemd-t bebetonozták a pole-pozícióba. (Apropó, ezt muszáj: http://oscomp.hu/depot/halali_fegyver_targyas_ragozas.mp4)

> Továbbá nem akarom mások választási lehetőségeit korlátozni. Amit akarok az "béke". Nagyon bosszant amikor azt látom, hogy egyesek újra kezdenék a pár évvel ezelőtti szarvihart az alapértelemezett init rendszer körül. Örülök, hogy végre "szélcsend" van (de lehet, hogy csak én dugtam a fejem a homokba).

Nem tűnt fel, hogy ezt sem a systemd ellenzők kezdték? Nem tűnt fel, hogy itt egy új szavazás, amin rajta van, hogy végképp dobják ki a Debianból a systemd kivételével az összes init rendszert? (És amit lentebb felemlegettek, az nincs rajta, hogy a systemd-t dobjuk ki.) Ezt szerinted a systemd-ellenzők találták ki? Ha téged idegesít az, ha valami random fickó felveti, hogy dobjuk ki a systemd-t és ezt szóvá is teszed, akkor az miért probléma, ha valaki azt teszi szóvá, hogy idegesíti, hogy a hatalmi pozícióban ülők felvetették a lehetőségét, hogy a systemd kivételével minden mást dobjunk ki? Nem érzed egy kicsit kettős mércének ezt?
Úgyhogy nincs szélcsend és valaki megint beleszart a ventilátorba. (Off és nem neked: Ha a ventillálni, ventilláció két l, akkor a ventilátor miért egy?) És nem egy systemd-ellenző volt, különben a focus on systemd nem lenne a listán.

> Elnézést kérek ha neked az jött át, hogy én téged a systemd-re akarlak ráerőltetni. Nem ez a szándékom és ha neked ez jött át az vszleg az én szerencsétlen fogalmazásomnak köszönhető.

Jó, spongyát rá.