( Raynes | 2019. 08. 18., v – 14:49 )

Azért ne hasonlítsuk a terminálos megoldásokat az XP-hez. Mindkettő réginek tűnhet, de a terminálos programok ma is rettenet hatékonyak, főleg ha valaki tud gépírni. Az XP szimplán elavult.

Nem büszkeség kérdése. Én is 99%-ban terminálos alkalmazásokat használok (szövegszerkesztésre vim, levelezésre neomutt, fájlkezelésre vifm, feladatkezelőnek htop és gotop, számológépnek calc és octave, zenelejátszónak ncmpcpp, internetes rádiók hallgatására curseradio, hangerőszabályozásra pamixer és ncpamixer, fényerőszabályozásra light, screenshotra grim, videólejátszónak mpv, képnézőnek imv, pdf/ps/ebook nézőnek zathura, konvertálásra ffmpeg, képvágásra convert az imagemagick csomagból, képernyőzároló képernyőként is üzemelő képernyővédőnek asciiquarium, frissítéskezelőnek és alkalmazásboltnak pacman, AUR-hoz yay, plusz saját scriptek, amik főleg fzf-et vagy dmenu-t használnak, meg olyan megoldásokat, mint a curl, wget, youtube-dl). Torrentnél is átállóban vagyok terminálos alternatívára. Plusz billentyűzetorientált tiling WM-et (Sway), vim-szerű billkombókkal, ami nem terminálos, de ahhoz hasonlóan egyszerű. Egyedül a böngészőt és két szótárprogit nem tudok áthelyezni terminálos alapokra. De böngészőben is Tridactyl addont használok, amivel kvázi vim-es billentyűkkel működik a böngésző, és nem nagyon egerészek benne. Na, meg a játékok (Wine, Steam, néhány natív játék) grafikusak, de poénból abból is van fent terminálos, nudoku (ncurses sudoku), solvitaire (vi/vim keybindokat használó pasziánsz), minesviiper (szintén vim-es billentyűket használó aknakereső).

Nem csak a hatékonyság miatt jók a terminálos megoldások, de erőforrásban is keveset kérnek, csomagméretük is kicsi, függőségeik minimálisak, villámgyorsan indulnak, configjuk könnyen menthető át új rendszer alá. Könnyű őket scriptekkel és configfájlokkal bővíteni, testre szabni (nem kellenek addonok meg egyebek, mint grafikus programoknál, ahol csak néhány beállítás van kivezetve GUI-ra).

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP