( gondol | 2019. 07. 09., k – 20:14 )

Mondjuk olyan így ebben a formában hogy „az ellenzék” nincs is, mert az ellenzék amit ennek nevezhetünk tulajdonképpen olyan sokszínű mint általában a nyugati demokráciákban a közéleti paletta, a radikális balos/zöldektől a szocdemeken át vannak a liberálisabb jobboldaliak és a másik végén a radikális jobboldal. Az meg hogy „felaprózódott”, vagy ennek tűnik, igazság szerint nem lenne probléma, a demokrácia általában sokszínű. :)

A probléma csak az lehet ezzel kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP önkényes (értsd csak a Fidesz döntött róla bármiféle felhatalmazás és támogatás nélkül) választási rendszere szándékosan úgy lett létrehozva, hogy azon csak „két nagy blokk” versenyezhet egymással a törvényhozói, kormányzati többségért, egyenesen bünteti azt a fajta pluralizmust amiről egy európai demokrácia szólna. Tehát egy pártállami rendszer ellen bármiféle különböző világnézetű politikai szervezetek tök esélytelenek a Fidesz saját választási rendszerében. Az MSZMP sem választáson lett leváltva, és ilyesféle pártállami önkényeket jellemzően nem demokratikus, szabad és tiszta választásokon szoktak leváltani, egyébként értelem szerűen, mivel egy pártállami rendszer még nem demokrácia, így esélytelen is szabad és tiszta választásokat lebonyolítani.

Viszont...

A felszalámizásban/ellentétek szításában/ellenzék gyengítésében azért a Fidesz olyan kormányzati eszközöket is megenged magának, amelyek demokráciákban nem hogy úgymond nem konvencionálisak, de egyenesen elfogadhatatlanok. Tekintve nem csak az elektronikus/köztéri politikai marketing gyakorlatilag betiltásától az ÁSZ szívatásokon át még a közmédiából is az ellenzéki vélemények kirekesztéséig mndent (ami ugyan úgy tökéletesen törvénytelen mint az hogy a kormányzat finanszírozza a kormánypártok politikai kampányait), de például az ebben a formában bizony lopott közpénzekből fenntartott fideszes agitprop média mindenféle média- és újságírói etikával szembemenő lejáratásait, álhíreit is ellenzékiek kapcsán. Tehát azért a Fidesz ámokfutásának ez a része sem igazán tiszta és demokratikus, és bizony könnyebb helyzetben lenne „az ellenzék” is, ha legalább csak a Fidesz egyik-másik „nem konvencionális” eszközével kellene felvennie a versenyt és helyt állnia, nem pedig ilyen, tulajdonképpen korlátlan költségvetéssel rendelkező önkényuralmi arzenállal szemben.

De egyébként sajnos ebben a fajta árokásásban Orbán és a rendszerváltás hiánya miatt nyakunkon maradt posztkommunista kis csapata nagyon jók, vagyis csak ebben a fajta árokásásban és megosztásban jók, az elmúlt három évtizedük egy nagy része tulajdonképpen arról szólt, hogyan szalámizzák fel politikai ellenfeleiket, és a pártirodájuk falán ma már az MDF, FKGP, MIÉP és (még a régi, valódi) KDNP trófeája is ott lóg, hamarosan tehetik ki a Jobbikét is. :)

Az meg hogy korrupt az ellenzék, hmmm... lássuk csak, Orbán kezében az ügyészség, Orbán kezében a rendőrség, Orbán kezében a törvényhozás, és már a bíróságok egy része is, legalábbis Szájerné Handó Tünde Orbán kénye-kedvére tudja terelgetni akár a büntetőügyeket is, megfelelően lojális és általa kinevezett bírákhoz. Hol is tart a 2010-es választási kampányban beígért Nagy Elszámoltatás? Miért nincsenek még sitten a fideszesek mumusai, Gyurcsánytól kezdve Mesterházyn át mindenkiig, akik kormányzati szereplők voltak 2010-ig?

Ja, de, egy fejlemény azért van a Nagy Elszámoltatás témakörben... pár hónapja szüntette meg a Polt-féle ügyészség a nyomozást a 4-es metró ügyében, bűncselekmény hiányában. Gondolom az is közrejátszhatott ebben, hogy azért a 4-es metró rekord költségvetése 2010 után, már Fidesz és Tarlós idejében drágult további 100-120 milliárddal. :)