( locsemege | 2019. 06. 17., h – 22:40 )

Tanulni gyakorlatból lehet elsősorban. Mellesleg a honvédség előtt fogalmam sem volt, mire figyeljek, ha RPG-vel akarok lőni, már ha azt szeretném, hogy ne essen bajom. Vagy a géppisztolyt - vagy talán helyesen gépkarabélyt - sem tudtam szétszedni, megtisztítani, összerakni, majd használni. Vagy betárazni, pontosan lőni vele.

Az egy dolog, hogy van egy prekoncepciód, mely szerint felesleges a sorkatonaság, s minden állítást ennek alátámasztására igyekszel felhasználni. Amúgy a topic kérdése csupán annyi volt, ráférne-e a mai fiatalokra a sorkatonaság. Erre igen a válaszom, s még indokolni sem kell egy eldöntendő kérdésre adott választ.

Rólad az a beszélgetés jut eszembe, amelyet a minap az egyik áruházban hallottam, amikor valaki arról beszélt, mennyi haszontalan hülyeséget kell megtanulni érettségire, mint például a másodfokú egyenlet megoldóképlete. Én meg döbbenten hallgattam, mert úgy érzem, néhány dolgot a jelenleginél is jobban kellene tudnom matematikából, amelyet használok a munkámhoz. Pedig én még szigorlatoztam is belőle. Nem felesleges az, csak amikor valaki érettségizik, nem lehet tudni, mit fog csinálni a jövőben, és egyáltalán nem biztos, hogy egész életében szeletelt felvágottat fog majd pultból eladni. Mert neki tényleg felesleges a másodfokú egyenlet megoldóképlete, a valós analízis, a lineáris algebra, a komplex függvénytan, s még hosszasan lehetne sorolni.

Sokáig a mérnöki munkámhoz elég volt egy adott tudásszint, de picit speciálisabb területen már kellenek olyan ismeretek, amelyről én sem gondoltam az egyetemen, hogy valaha szükségem lesz rá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE