( solt87 | 2019. 06. 10., h – 14:39 )

> divatos ma azt mondani, hogy a tekintélyelv hülyeség.

A vak tekintélyelvűség szerintem is káros, bár felteszem, te nem erre gondoltál. Mindenesetre nem szeretem, ha "nem illik" utánajárni, hogy mire is épül valakinek a tekintélye, vagy ha olyan helyzetben akarnak valamiféle tekintélyre építeni, amilyenben az tök lényegtelen. Szóval a maga mrészéről igyekszem a tekintély mögé látni, és ha van ott valami tiszteletre méltó, akkor jár a (plusz) tisztelet. Ha nincs, akkor nem jár.

> Szerintem nem hülyeség, aki régebb óta él, több tapasztalata van. Régen is az öreg szakik tanították a fiatalabbakat, adták át tapasztalataikat.

Nem vitatva a fenti állításaid igazságtartalmát, azért ez csak az érem egyik oldala. Nem tudom elfelejteni, amikor anno egy akkor ötvenes férfiakból álló csoport tagjai méltatlankodtak egymás közt, hogy micsoda dolog, hogy ilyen-olyan munkahelyi továbbképzésen egy "srác" (valami fiatal harmincas férfi) kioktatja őket. Mint kiderült, a kioktatás abból állt, hogy a "srác" előadást és gyakorlati oktatást tartott nekik az újonnan bevezetett számítógépes rendszerről, amit használniuk kellett. De mivel ő csak egy "fiatal taknyos srác" volt, holmi harminc év tapasztalatlanságával, ezért az valójában nem oktatás, hanem kioktatás volt.

Ugyanígy élmény volt hallgatni, amikor tágabb család egy idősebb tagja osztotta az észt a családi házat építő sógoromnak (részben kéretlenül), merthogy az idősebb családtag már felépített egy családi házat. Igen ám, csakhogy mindezt évtizedekkel azelőtt, és nem nagyon követte a változásokat (=részben elavult tudás), és a saját házát is tákolva, meg "okosban" kellett felhúzni, hogy kijöjjön a szűkös keretből... De azért "a Tapasztalat(TM)" (és "az Életkor(TM)") mégis csak maga az istenség.

A mindenkori fiatalságot folyton szidják, mint szódás a lovát, hogy tiszteletlenek, meg nem értenek semmihez sem... A másik oldalról, tudniillik hogy az élettapasztalat nem minden helyzetben több, mint (egy adott esetben fiatalabb) valaki szaktudása, és a fiatalok hozzáértésének meg nem becsüléséről viszont nem beszélünk, az nincs is. Siralmas tapasztalni, amikor idősebbek nem fogadnak el (szakmai) tanácsot, útmutatást valakitől, csak mert az a valaki fiatalabb náluk, és hát a fiatal ne oktassa ki a tapasztalt idősebbet, és úristen, itt most belegázoltak a méltóságukba...

Nem tudom, erre mi a megoldás, de nagyon nem jó ez így.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer