( azbest | 2019. 06. 09., v – 13:32 )

Nem a sorkatonaság - főleg nem az, ami itthon volt - farag normális embert a fiatalokból. Ezt a szüleik és az őket körülvevő kultúrális helyzet teheti meg.

Amíg viszont egy következmények nélküli országban élünk, ahol virágzik a korrupció és rengeteg bűn bocsánatos a hétköznapi emberek körében is, addig ne akarjuk már egy még ilyenebb szervezettől várni azt, hogy a gyerekből majd rendes ember lesz.

Majd, ha már nem szovjet rendszer lesz, hanem elkezdenek működni a dolgok, akkor térjünk vissza a kérdésre. Addig, amíg hozzáértés nélküli paprikajancsik vezetnek mindent, s egyedül a pártszimpátia számít, valamint a vezér és a rendszer tévedhetetlensége, addig felesleges szócséplés erről beszélni.

Jelen körülmények között a honvédségnek legfeljebb abban lenne szerepe, hogy
- ideológiai képzést kapjanak a fiatalok
- az esetleges polgárháborúnál legyen kivel tömegbe lövetni (arra félretesznek egy tár lőszert, ha egyébként kiképzésre nem is jut)
- feltartsák addig a tömeget, amíg felszáll a repülő argentína vagy oroszország felé

A csernobil minisorozatot érdemes megnézni, s ráismerni, hogy nálunk most is ez a rendszer van. Ahol a szakmai alkalmatlanság előny, mert az ideológiai alkalmasság mindent visz. Bármikor történik valami, amikor a hivatalosan remekül működő rendszerre szükség lenne, akkor kiderül, hogy semmi sem működik. Legyen az egy havazás, nyári napsütés, vagy hajóbaleset. Esetleg egy kisebb betegség is elegendő.