( gelei | 2019. 05. 17., p – 12:01 )

Kicsit rendet kellene mar tenni a temaban.

Hit != vallas != egyhaz != keresztenyseg != katolicizmus != Romai Katolikus Egyhaz

A keresztenyseg, mint olyan, nem ment haboruzni soha. Nem is fog. Emberek olnek meg mas embereket, kulonbozo (jellemzoen politikai) indittatasbol, majd raontenek egy aktualis divatnak megfelelo mazat, amivel megindokoljak, hogy miert volt erre szukseg. A keresztenyseg egy budos szoval nem irja elo, hogy marpedig neked Jeruzsalembe kell menni vert ontani.

Szerinted manapsag miert vivnak haborut az emberek? Hiszen vilagi vezetok vannak tobbsegeben.

> és te tényleg azért nem fekszel össze mindenkivel mert az egyház tiltja vagy mert van erre önnön indíttatásod?

Nem, csak nem tudsz szoveget ertelmezni. Egyebkent ha tennem is, akkor sem ovszer nelkul, mert nem cherrypickelek ossze nekem tetszo eszmeket. Szerintem "az egyhaz" azt tanitotta, hogy nincs ovszer, es nincs felrekuras. Ha csak az elsot tartod be, akkor baj lesz. Illetve nem tilos odamenni, es felvilagositani oket, mint ahogy tobb szervezet is teszi. Lehet elmenni onkentesnek, utalni a penzt, stb.

> Most komolyan: intelligens embernek mondani kell, hogy ne öljön?

Abbol indulsz ki, hogy mindenki atlag feletti intelligenciaval moralis erzekkel rendelkezik. Az intelligencia nem tudom, hogy jott ide. Atlag felett viszont definicio szerint nem lehet mindenki. Ezert kell leirni, hogy ne olj, ne lopj, vagy eppen azt, hogy "véglegesen hozzáférhetetlenné kell tenni azt az elektronikus hírközlő hálózaton közzétett adatot, amelynek hozzáférhetővé tétele vagy közzététele bűncselekményt valósít meg".