( thocy | 2019. 05. 16., cs – 22:29 )

Mondjuk a bogumilok, a hugenották, a husziták, vagy a reformátusok, evangélikusok és még sorolhatnám, biztosan megvigasztalódnak ezzel, mert úgy egyébként a keresztények tök jól elvoltak egymással békességben mindig is. A középkori egyházszakadásról nem is beszélve.

Alapvetően minden vallásnak megjönnek idővel a önjelölt prédikátorok által elindított vadhajtásai, meg azok is, amiket aztán szintén önjelölt aktivisták (inkvizitorok) megpróbálnak lenyesegetni. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem, de közben azért meg szoktak halni páran. Olykor jópáran.

Amúgy nekem nincs külösebb bajom a vallásokkal meg a hívőkkel, amíg nem fordul ki miattuk a sarkaiból a világ. Manapság megint kezd így lenni, pedig alapvetően egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, csak más. Problémát az idióták (vallási fanatikusok), vagy a maguknak hírnevet szerezni vágyók generálnak folyton.

A legtöbb embernek valószínűleg tényleg hinnie kell valamiben, és mivel sokan nem nagyon szeretnek/tudnak gondolkozni, nekik a vallás elég jó válasz erre, mert szépen megmondja, hogyan éljenek és még egy fix közösséget is ad, ahova tartozhatnak. Persze van akinek nem probléma a gondolkozás, mégis hisz, de ő meg ezt valamiért nyilván el tudta dönteni, hogy az jó lesz neki.

Én úgy döntöttem, hogy megpróbálok kimaradni belőle.