( bucko | 2019. 01. 12., szo – 01:25 )

Ez is egy képlet. ;)
Vegyünk egy egyszerű csomagolt, szeletelt teszkó "bacon" (=szalonna - helyett: igen sovány kolozsvári szerűség) példát.
Őstermelőnél a kolozsvári szalonna pontosan feleannyiba kerül. Én meg fel tudom szeletelni.
A teszkós szalonna viszont nitrites pácsóval készül, tehát rákkeltő.
Az őstermelő, aki elkészíti a disznóságokat, szállítja, árulja - nyilvánvalóan ostoba. Annak kell lennie, hiszen veszteséges. Szerinted. Persze az is lehet, hogy sokkal nagyobb a nyeresége 1kg árun, mint bármelyik élelmiszerboltnak + húsgyárnak + szállító cégeknek. ;)
Az őstermelőnél vásárló nyeresége az olcsóbb ár és a sokkal jobb minőség.

Természetesen lehet fogyasztói társadalomban élni. Nem jársz piacra, csak bedobálod szerda délben a teszkós bevásárlókocsiba a csomagolt árut, télen az ízetlen őszibarackot és epret, stb. Erre szoktam mondani, hogy a nagymamám is pont így csinálta. :-)

A fenti példát tovább elemezve:
őstermelő != azzal, aki kolbászt árul a kofák között a piacon
Általában 10-20 közül talán egy, ha akad.
Vagy meg tudod különböztetni a minőségi terméket (esetleg lehet kérdezni is), vagy mindegy.
Mint például a leányzó, aki a kolbászos-szalonnás bácsitól:
- Tokaszalonna van?
- Sajnos elfogyott.
- Akkor az ott mi?!
- Egy darab comb. (sonka)
:-D