( mt9 | 2018. 12. 12., sze – 08:18 )

Mitől platformfüggetlenebb az egyik ökoszisztéma a másiknál, amikor mind a ketten egy-egy alapból platformfüggetlen motorra és környezetre épülnek?

Egyáltalán nem számít milyen motorra és környezetre épülnek. Az számít, hogy a bővítmény amit elkészítesz mely platformokon (értsd: böngészőkön) fut.

A WE webes szabvánnyá vált, majdnem ott van minden nagyobb böngészőben, számíthatsz arra, hogy egy rá megírt kiterjesztés elérhető lesz mindenhova. A XUL esetében ez nem így volt.

És tudom, van különbség rókás és chrome-os implementációk közt, vannak böngészőspecifikus részei az implementációknak, de az az esetek egy bizonyos részében nem számít, másik bizonyos részében pedig még mindig könnyebb egy nagyjából közös kódbázist fejleszteni, mint két teljesen különbözőt.

Csak amíg a JS egy type-juggler, interpreter-only megközelítést alkalmaz

http://voidcanvas.com/is-javascript-really-interpreted-or-compiled-lang…

Ráadásul már nem kell csak JS-re építened, ha webre akarsz fejleszteni. Egyrészt nyelvek fordulnak rá, de ha az nem a te asztalod, webassembly.

de alapvetően sem alkalmazásfejlesztéshez, hanem dokumentumokhoz találták ki

Úgy 20-30 éve. Azóta sokat változott a világ, és a HTML is, és nem mondom, hogy tökéletes, de azért ellátja a feladatát. Lásd:

JS-nek ugye a HTML/CSS a "környezete"

Ez nem teljesen pontos. Viszont XML-re hajazó leírónyelv azért nem csak weben van ugye. Ott van rögtön az MXML flash-hez.

(btw, nem kell meggyőznöd, hogy a JS nem az igazi. Mert nem az. De úgy állítod be, mint ha a világ legszarabb, mindenre alkalmatlan dolga lenne. Ennek ellenére valahogy mégis sikerült eljutni oda, hogy ha nincs nagyon spéci igényed, natív alkalmazások nélkül, egy böngészővel el lehet élni egy szűz oprendszeren. Sőt, konkrétan egy oprendszer épül rá, amit tömegek használnak.

"és a Flash csak az egyik NPAPI-s cucc, a sok közül"

Mondj példát. Tudom, hogy vannak, de rétegigényt leszámítva nagyon nagy szükség nincs rájuk.

Ha pedig egy weboldal használhatához egy 3rd party plugin kell, ami nem olyan általános, mint a Flash, vagy Java, miért is nem használ natív appot az ember?