( jevgenyij | 2018. 10. 22., h – 21:59 )

Azért ez annyira jellegzetesem magyar sztori, hogy pont a HUP-on ami de facto a magyar Linuxos hír, fórum, blog, stb. portál, pont ott van ennyi hisztérikus Google gyűlölő arc.
Az, hogy ma a Linux tényező, méghozzá megkerülhetetlen komoly tényező az IT-ban bizony igen nagy részben a Google-nek köszönhető. Nem idealizmusból, aktipistáskodásból, hanem rációból. A Google sikeres üzletet tudott építeni a szabad szoftverekre, elsősorban Linux alapú rendszerekre. Helyesen felismerték, hogy a siker fenntartásához támogatni kell azt a nyílt forráskódú világot amiből ők is profitálnak. Egyébként sok más cég is sok milliárdos üzletet épített Linuxra és nyílt forráskódra, mégis Google méretben közel sem adnak vissza annyit különféle támogatások formájában mint a Google. Saját nyílt forráskódú projektjei mellett, számtalan kis fejlesztőcsoportot felkarolt a Google és támogatott pénzzel, infrastruktúrával. Saját alkalmazottainál a fizetett munkaidejük 30%-át fordíthatják nyílt forráskódú fejlesztésekre. Ez a 30% már jóval azelőtt működött a Google-nél mielőtt az Apple nem szeretett bele szintén ebbe a 30%-ba csak kicsit másként. Az Apple nagy ötlete az alkalmazásboltban az app fejlesztőjétől levont 30% volt. Nem nem kárhoztatom őket sem, mert ez is egy jól működő modellhez vezetett.
Ugye mintha a HUP-on is ment volna a károgás valami "Linux desktop éve" flame csasztuska körül?
Nos ma a felhasználók IT eszközön eltöltött idejük nagyobb részét egy Linux alapú érintőképernyős rendszeren múlatják és nem Windows PC-n. Bő évtizede ez még álom volt. Vagy az sem, elérhetetlen utópia. Google nélkül ezek a dolgok nem lennének, az Linux világ pedig reménytelen küzdelmének sokadik felvonását folytatná a Microsofttal ahogyan korábban,... desktopon mindenképp.

Normális HUP-ot használok!