( zeller | 2018. 10. 15., h – 22:47 )

"Alapvetően az autók mennyisége káros az egészségre" Tehát a Lada vagy a Suzuki a károsabb az egészségre? Ez volt a kérdés. Melyiknek nagyobb a károsanyag-kibocsátása? Tessen erre a kérdésre válasozlni, ne mellépofázni, mint ahogy szoktál.

"A Cserpes a legkevésbé magyarkodó márka" - mégis kizárólag arra építenek, hogy "magyarok magyart vegyetek" - és a sok biorka "díszmagyar" meg is veszi, miközben a középszerű kategória az, amibe még beleférnek - az árazásukat kivéve.

"Nekem azzal van bajom, hogy egy alapvetően fenntarthatatlan rendszert támogatsz ezzel a hozzáállásoddal." - valami miatt a falusi/városi piacok rendszere is fejreállt/megszünt, talán csak nem azárt, mert fenntarthatatlan volt? De bizony azért...

"Nekem nem fáj elmenni több piacra is," - nekem meg többet ér az időm annál, hogy fél tucat vegyesz szinvonalú kereskedőhöz zarándokljak el a heti nagybevásárlás miatt, aminek a vége általában két fordulós cipekedés a kocsitól a lakásig.

" Sőt a gyerekek, ha már elmúltak 14, simán elbékávézhatnak ők is négyfelé és két kis szatyorban hazavihetik négy különböző kisboltból az ott kapható, tudatos és fenntartható módon beszerzett, magyar terméket" szombati program: a család a szélrózsa négy irányába rohangáljon, mert hájblézer kartács úgy gondolja, az a jó, ha csillióegy helyen vásárolva baccák el a szombati napjukat, cipekedve, zötykölődve... Ezt a te saját családodnak javasold (bár merem remélni, hogy nincs), ne másnak.

Nem kényelem, hanem optimalizálás időre, költségre és környezetszennyezésre az, hogy beülök az autóba, és kb. két óra alatt megvan oda-vissza a heti nagybevásárlás, és utána lehet közös családi programot csinálni, kirándulással, kertbe kimenetellel, vagy épp tévé előtt tespedéssel, ha az úri kedvünk úgy hozza. Ugyanis az együtt töltött időnél drágább nincs, ráadásul (sajnos tapasztalat) a gyereket (elmúlt 14) elküldve a "kisboltba" bizony úgy vágják át a "talpigbecsületesmagyarkereskedők", hogy csak úgy füstölt. Van is néhány környékbeli "garászbolt" meg magyarüzletláncos kereskedelmi egység, ami tiltó listára került - ha nagyon klell valami, akkor ezeknél a Tesco is sokszorta jobb és megbízhatóbb.