( hajbazer | 2018. 09. 13., cs – 08:28 )

Az a rakat kisbolt, egy-két, minimálbérre és részmunkaidőre bejelentett alkalmazottal, a forgalom nem kis részétmég manapság is szürkén bonyolítva mennyi adót és közterhet fizet be szerinted?! Se a vállalkozás, se a dolgozók után fizetett közteher nem jelentős.

Loop: Továbbra is azt gondolom, hogy annyi kisboltot egybe véve, amennyi produkál egy Tesco-hoz hasonló forgalmat, még szürkén is többet járul hozzá a magyar gazdasághoz, mint multiék, akik nem itthon fizetik be az adót. Érdekes, hogy te általános iskolázol, mégis képtelen vagy felfogni egy ilyen egyszerű összefüggést és csak ismételgeted a hülyeséged, mint egy papagáj.

Ja, hogy a te igényed nem megy túl azon. ami a környezetedben elérhető? Ettől még más lehet igényes arra, mit eszik.

Pontosabban: Nem megy túl azon, amit fenntartható keretek között beszerezehetek magamnak, a magyar termelőket, üzleteket és gazdaságot támogatva. Mivel így sem halok éhen és tudok finomakat enni (szerintem kifejezetten finomak a Cserpes sajtok), így a te igényeskedésed valójában sznobizmus, mert többet akar az egód, mint ami fenntartható kereteken belül elérhető. Ha 30 évvel ezelőtt lennénk, te tipikusan az a nyugatmániás paprikajancsi lennél, aki azért disszidál, hogy lehessen keleti helyett csicsás nyugati autója, mobiltelefonja és 2 féle uborka helyett 7 féle közül választhasson.

Cserpes pedig legyen is "túlhájpolva", ugyanis pont egy jó példája annak, hogyan lehet multikkal való kokettálás nélkül érvényesülni és kicsiből naggyá lenni. Cserpeséknél van olyan morál, ami nem csak az élelmiszeriparba kéne, hanem még a szoftveriparba is. Röviden úgy foglalható össze, hogy nem a legkisebb ellenállás felé tendálva hajszolnak rövidtávú célokat és profitot, hanem a józan eszüket használva, marketingre nem költve a minőséget helyezik előtérbe, akár magasabb áron is. És lám, bejött. A magadfajta egységsugarú vadkapitalisták eleve halott ötletnek nyilvánították volna az egészet. Amúgy, nem tudom, mikor láttál utoljára a tévében, vagy az újságban Cserpes reklámspotot? Mert tudtommal ez is az egyik alapelvük, hogy nem fényeztetik magukat reklámokkal. Szóval lehet, hogy "túl van hájpolva", de messze nem annyira, mint multiék, akik birkahülyítés nélkül lehet, hogy nem tudnának profitot maximalizálni. Multiéknál elköltött pénzed profit részének jelentős hányada megy el birkahülyítésre, meg befektetőék profitnövelésére. Cserpeséknél a minőségre megy el. Óriási különbség.

mert a (legfeljebb) nyolc elemis hájblézer aszonta.

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes
Nem azért, mert én mondtam. Hanem azért, mert fenntarthatatlan idehurcolászni 1000 kilométerről az itthon is megtermelhető trappista és Camambert sajtokat, amiből szigorúan igényes™, fősodratú, sznob mérnök uraságod élvezkedve szemezgethet egy francia bor és némi orosz kaviár mellett. A jó minőségű, tradicionális holland sajtokat el tudom fogadni, hogy idehozzák, de azokra meg kéne környezeztvédelmi- és/vagy luxusadó, az elpöfögtetett kilométerek függvényében.

Szépen mazsoláztál a 2010-es'11-es cikkekből, de most 2018 van. Ja, és a Tesco csak egy a kisker. láncok közül, miért nem azokat a cikkeket hozod fel, amiben összehasonlították tavaly a láncoknál elérhető átlagfizetéseket? Érdekes módon nem a cébéá fizet a legjobban. Sőt.

Így igaz, de azóta egy kicsit megváltozott a helyzet. Többszázezer ember ment el külföldre jobb fizetés reményében, amit főként multiék alacsonybéres ámokfutásának köszönhetünk. Most kezd észbekapni az egész szektor, avagy rájöttek arra, hogy ha akarnak munkaerőt, azt azért meg is kéne fizetni a sztenderd rabszolgahajcsárkodás mellett. Nem mellesleg a nettó minimálbér is emelkedett azóta pár tízezrest. Multiék azért fizetik meg most a munkaerőt, mert rá vannak kényszerítve. Nagy a kereslet, csekély a kínálat. Amikor pedig még nagyobb volt a kínálat, megtették, amit megtettek, úgy éltek vissza a helyzetükkel, ahogy nem szégyellték. Attól még, hogy 6-7 éve volt, megtörtént.