( locsemege | 2018. 08. 12., v – 13:02 )

A xenofóbia nem öncélúan jön, hanem részben a kockázat miatt, részben érzelmi kérdés, részben kollektív tapasztalat. Ilyetén módon egyébként az előítélet sem rossz, csak a liberálisok valamiért úgy állítják be, mintha az lenne. Az előítélet egy kollektív tapasztalat. Annyi történik, hogy összefüggéseket keres az agy viselkedésminták és jellemző tulajdonságok között, majd ezeket összeköti. Nyilván ez valószínűségi dolog.

Ha teszem azt, megtámad egy medve, akkor tudod, hogy az, ami nagy, barna, karmai vannak, veszélyes rád. Innentől kezdve nem érdekes, hogy éppen van egy baromi békés medve az erdőben, ha puskád van, az a racionális viselkedés, ha lelövöd, mert az esetek jelentős százalékában egy ilyen találkozóból vesztesen fogsz kijönni. De a minimum az, hogy kerülöd a találkozót még akkor is, ha az a konkrét példány bűbájos, békés.

Itt vétik el a liberálisok a magyarázkodást, ezért teljesen felesleges azzal jönni, hogy az általánosítás rossz dolog, meg hogy minden csoportban van egy-két nagyon normális, segítőkész arc. Lényegtelen, mert mint mondottam, a túlélésed egy valószínűségen múlik, arra pedig az általánosítás és az előítélet egy nagyon is alkalmas metódus, hogy kiszűrd a számodra *vélhetően* veszélyes elemeket.

Amúgy, ha rajtam múlna, a gazdasági járművek kivételével bizony kitiltanám a gépjárműveket a városból, mert egyfelől felesleges kockázat, környezetszennyezés, a lakókörnyezet élhetőségének rombolását okozzák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE