( gee | 2018. 06. 06., sze – 15:24 )

Velemeny kovetkezik:

Az Amiga hardver jo volt, az OS jo volt, es a hardver+OS eleg egyszeru volt ahhoz, hogy az emberek assemblyben programozzak.

Ahogy Chain-Q irta, jatekok (es demok) ugy inditottak, hogy az OS-t leallitom, es aztan minden hardvert kezzel piszkalok.

Ez segitett kihasznalni a rendszer lehetosegeit, de ugyanakkor egy oriasi fuggest okozott.
Ha barmi hardver valtozott, voltak programok, amik nem mukodtek, mas programok csak nem hasznaltak ki az uj lehetosegeket.

Persze akkoriban a PC-s jatekok is ugy keszultek, hogy OS-t figyelmen kivul hagyva a hardvert kozvetlenul piszkaljuk, csak az volt a nagy kulonbseg, hogy az PC eleinte nagyon gyenge video es hang kartyait nagyon konnyen lehetett frissiteni. Egy jateknak mondjuk tamogatnia kellett 2-3-4 videokartya szabvanyt, es kesz. Ezzel le volt fedve mennyi? 10 evnyi fejlodes? Evente vagy gyakrabban ujabb, gyorsabb, szebb, nagyobb felbontasu, stb. kartyakkal. Novekedett a video savszelesseg, a felbontas, a szinek, stb.
Amiga eseteben meg a rendszerbe tervezett, beforrasztott video hardver evekig nem valtozott, kozben a PC beerte es lehagyta.
Voltak Amigak bovitoportokkal, de a legelterjedtebb Amiga 500, utana meg az Amiga 1200 felhasznaloi tipikusan nem hasznaltak ilyesmit, tehat a programozok se tamogattak ilyesmit.

Emellett ugye a PC-t sok cegnel hasznaltak mindenfele nem jatek feladatokra, a nagy mennyisegu gyartas es a nagy verseny lenyomta az arakat. A kiegeszito hardver gyartok is sokat forgalmaztak, a profitbol futott a fejlesztesre, es a verseny miatt kellett is fejleszteni.
Az Amiga eseten meg ez nem volt. Se nagy forgalom, se igazi verseny, se haladas.

Nagy elonnyel kezdett, par evig birta, aztan a PC behozta es messze lehagyta. Egy ido utan Amiga platformon is es PC platformon is elkezdtek az emberek OS-t hasznalo jatekokat irni, onnantol meg mar a kozvetlen hardver hozzaferes elonye sem volt meg. A windows drivereken meg a DirectX API-n es hasonlokon keresztul mindenfele gyors hardvereket lehetett jol hasznalni.

Amikor mar a PC is jo volt jatekokra (sot, jobb), akkor mar az Amigas jatekosok se vettek uj Amigakat, szoval a sztorinak vege lett, az Amiga maradt egy szuk rajongoi tabor gepe.