( devians | 2018. 03. 27., k – 17:36 )

Erdekes modon a kommentek tobbsege a technikai lehetosegeket vizsgalja, holott szerintem a videot megtekintve egesz mashol van a problema gyokere.
A video alapjan a felelosseg kerdese szerintem egyertelmu: a bicikli tolo ember egy halado auto ele lepett. Igy a felelosseg az ove. Ugyanakkor tovabbi kerdesek merulnek fel, amelyek megvalaszolasa mar korantsem ilyen egyszeru.
Elkerulheto lett volna a baleset? szerintem igen is meg nem is.
Terheli felelosseg az onvezeto autot a balesetert? szerintem igen is meg nem is.

Reszletezve
Tekintsunk egy hasonlo szituaciot, amikor tobbsavos uton gyalogoskent figyelmesen atkelek. Korultekintoen haladok, keresztezek 1-1 savot, elengedem a kozeledo jarmuvet majd haladok tovabb. Mert tudom, es ezt a tekintetemmel/mozgasommal ki is fejezem, hogy az autoknak van ott elsobbsege. Ha auto ele lepek, en leszek a felelos.
Ugyanez az auto szemszogebol. Gyalogos lassan halad, az en savomban szabad az ut, tehat nyugodtan elhaladhatok mellette. Lehetnek ugyan udvarias, es lefekezve atengedhetnem a gyalogost magam elott, de erre semmi sem kotelez.

A videon mozgo auto szoftvere (a tovabbiakban AI) nyilvanvaloan meszerol erzekelte a lassan mozgo gyalogost. Ez nem kerdes. De mivel a sajat haladasi savjaban nem erzekelt akadalyt, ezert nem fekezett. Az AI nem jott ra, mert nem eleg intelligens, hogy ez a mozgo targy az utolso pillanatban be fog ele lepni. Egy human pilota valoszinuleg ovatossagbol mar csokkentette volna a sebesseget, es mivel a gyalogos nem nez az auto fele, ezert akar meg is allt volna. De az AI nem tudja megkulonboztetni, hogy a savjan kivuli ember melyik iranyba nez. Az AI szamara ez egy tul nehez kerdes: ha valaki kozeledik a savom fele, de nekem van elsobbsegem, akkor mehetek nyugodtan, mert megadjak nekem, vagy fekezzek, mert hatha nem adjak meg??? Gondoljunk varosi szituacioban a jardan mozgo gyalogosokra. Barmelyikuk barmikor a mellette elhalado auto ele lephetne, de nem lep. Es ezt az AI is igy tudja, ezert nem fekezget 3 meterenkent, hanem nyugodtan halad a jarda mellett.
A gyalogos nem elvarhato modon viselkedett, de az AI ugyanigy leszerepelt volna, ha az uton egy elkoborolt tehen boklaszik keresztbe. Ugyanigy elutotte volna. ezert az AI sem mentheto fel teljesen. Mert az AInak nem csak az elotte allo akadalyokat kell balesetmentesen megoldani, hanem az oldalrol jovo veszelyeket is inteligensen ertelmezni. Es ezen itt elhasalt.