( TCH | 2018. 01. 06., szo – 12:02 )

Viszont a P3-as gép nem fog örökké tartani, előbb utóbb felmondja a szolgálatot, a mai gépekre meg nem biztos, hogy fel fogod tudni kínlódni az xp-t. Oké, válthatsz még hetesre, de akkor meg ugyanazt fogod előről kezdeni...

Nem akarom rádtukmálni a dolgot, de egy GTK2-es, vagy Qt3-as környezet még nem annyira bloated. (A Qt3 pl. alig eszik többet, mint a jó öreg Motif és valamivel még gyorsabb is.) Én 2004 és 2012 között végig ugyanazt a konfigot használtam (nem volt újabbra pénzem), amiben volt 2 GB RAM (tehát kevesebb, mint neked), meg egy 2 magos 2 GHz-es AMD Athlon (tehát nem olyan egetverően gyorsabb, mint egy P3).
És a GTK2-es és Qt3-as alkalmazások nagyon gyorsak voltak rajta. (Összehasonlításképpen a Qt4-es KDE4 vánszorgott rajta, le is töröltem a fárasba.) 2012-ben vettem új gépet (Athlon 64 X4-gyel, meg 8 GB RAM-mal), azóta azt használom (bár a CPU-t tavaly upgradeltem FX 6300-ra, meg kapott még 4 GB RAM-ot), de a környezetem továbbra is Qt3-as és GTK2-es. És működik és gyors és viszonylag keveset eszik.

És még csak nem is kell Linxura fanyalodnod, ha annyira utálod, mert ott van pl. a FreeBSD, ahol szintén megvannak ezek a környezetek. (De egyébként a Linuxból is lehet választani egy shitsteamd-menteset, pl. Slackware vagy Devuan.) A csomagkezelés meg bár néha agyfasz, amikor összeakadnak, törnek dolgok, de az esetek elsöprő többségében azért sokkal kényelmesebb, mint a win-en a telepítgetés. És ellentében a winnel, ahol a telepítők teleszórják a fájlrendszert és a registry-t is szeméttel - amit később az uninstaller sem szed le - addig BSD-n, vagy Linuxon a telepített cuccokat maradéktalanul el lehet távolítani. Pár kattintással, vagy egyetlen sor beírásával. (Max. a home könyvtáradban maradnak konfig fájlok, de azokat meg honorálhatod egy rm paranccsal és hali.) És nincs az sem, hogy a registry hízásával belassul az egész rendszered. (A registry a self-inflating bloat ékes példája.)

Amúgy az AMD állítólag kikapcsolhatóvá teszi majd a jövőben a PSP-t, ami nem tudom, hogy mennyire lesz igaz, vagy kamu, de ha tényleg, akkor még lesz is a jövőben backdoor-mentes CPU, amire lehet upgradelni.

Na mindegy, nem meggyőzni akarlak, csak leírtam, hogy én hogyan látom a dolgot...