( ironcat | 2017. 12. 29., p – 19:19 )

Egyrészt: Ez a gond Android specialitás. Mivel az iPhone-ra nem nagyon lehet nemhivatalos ROM-ot felrakni, így ott ez fel sem merülhet.

Másrészt: Sok androidos készülékre van olyan ROM, ami jól működik. Korábban a CM ROM-ok voltak ilyenek, most a LineageOS. Nyilván ezeknél is volt és van is olyan, hogy egy-egy kiadásban elrontanak valamit. Esetleg egy-egy típus esetében a fejlesztők nem eléggé felkészültek, és sokszor hibáznak.

Nekem is OnePlus One-om van. A CM ROM-mal nem volt soha gondom. A LineagOS-szel egyszer tapasztaltam problémát: A TuneIn-nel rádiót hallgattam WiFi-n keresztül, közben kimentem a WiFi hatóköréből, és nem váltott át adatkapcsolatra, amikor a puffer kiürült. Ilyenkor csak az alkalmazás kilövése után működött újra a TuneIn. A következő frissítés megoldotta a gondot. Telepíteni a CyanDelta-val telepítek, a system wipe-ot emlékeim szerint utoljára a CM ROM-nál használtam. Bár a végén (kb. 1 évig) ott is szintén a CyanDelta-val frissítettem.

De a OnePlus One-hoz is van számos, önjelölt szakértők által tákolt alternatív ROM. Ezekkel még a Samsung Advance idején találkoztam, mert ott már nem volt hivatalos CM ROM. Némi kísérletezés után arra jutottam, hogy ugyan elméletileg lehetséges, hogy ezek között van jó is, de gyakorlatilag nekem ilyet nem sikerült találnom. Inkább vettem másik telefont a szívás helyett.