( persicsb | 2017. 12. 12., k – 11:30 )

Nem, ez nem jogi kérdés. Egy tudományos publikáció tartalma sosem jogi kérdés.
"Ezt sem értem, hogy mi itt a tudományos igazság? Ha kutató állít az már igazság?"
Tudományos igazság kérdése nem "itt" kérdése.
"Nem, az csak egy tudományos állítás, ami vagy igaz, vagy nem."
Igen, és az a tudományos állítás (már amennyiben tudományos), amit nem cáfoltak meg, az igaz. Pont ez a tudomány lényege: cáfolható állításokat tesz. Az, hogy az Oracle jogi úton akar támadni egy tudományos állítást, az nem tudományos dolog. Viszont tudományos állítások cáfolata nem bíróság dolga, sehol. Az a tudomány dolga.
"Másik, meg kellene értenie a kutatóknak, hogy nem ők a világ közepe és nem mondhatnak azt, amit akarnak. "
De, azt mondhatnak, amit akarnak, amíg azt tudományos keretek között teszik. Ez a tudomány lényege. A tudományos szabadságot, az igazság megismerését nem szabad korlátozni. És neked, aki kutatóintézetben dolgoztál, ezt pontosan tudnod kéne.

"de magát a kutatót(kat) és/vagy az egyetemet igen. Nem azzal, hogy a tudományos tényállás hibás, hanem azt próbálják meg bebizonyítani, hogy minimum nem kellő gondossággal jártak el és hogy emiatt milyen hátrányt érte a cég! "
Az, hogy valaki egy tudományos állítás felállításában módszertani hibát követett el (azaz állítása nem tudományos és nem igaz), annak megállapítására bíróság nem jogosult. Ugyanis ez ekvivalens a a tudományos állítás cáfolatával, de erre bíróság nem jogosult, ilyenben nem dönthet. Arra csak a tudományos közösség jogosult.
Hogy alaptörvényünket idézzem: "tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak."