( gee | 2017. 05. 26., p – 00:40 )

Nem tudom megítélni, hogy mennyivel.

Ez az egyik oldala.

A másik meg az, hogy kétlem, hogy jelentős pozitív hatása lenne.
Két okból:
1, engem eddig nem ért támadás vagy semmi olyan eset, amiben bármiféle potenciális előnyt jelentett volna az, ha van fegyverem. Viszont volt már olyan, hogy a kabátomból étteremben kilopták a telefonomat és pénztárcámat, amit nem vettem észre (ha a kabát zsebében egy pisztoly is lett volna, bizonyára azt is vitte volna a zsebtolvaj). Apósom lefeküdt aludni este a sógorommal a szobájukban. Éjjel valakik betörtek a házukba szép csendben (a tető és a fal közötti részt megbontva, a riasztókat ügyesen elkerülve). Kipakolták a kéglit, közben ez a kettő meg aludt.

2, erős kétségeim vannak, hogy konkrét önvédelmi helyzetben sikeresen tudná használni a fegyverét az igénylők nagy része. Persze lenne, aki igen. De úgy gondolom, ez nem jelentene óriási különbséget.

Úgy gondolom, a valódi, statisztikával mérhető közbiztonság javulás helyett inkább sok aggódós ember lelki békéjére lenne pozitív hatással az, hogy van egy önvédelmi fegyvere.

Nagyapámnak pl. lehetett volna, de nem kért. Egyik cimborája meg mindenhová a legálisan tartott pisztolyával mászkált, még akkor is hozta, amikor ultizni jött hozzánk. Ott lógott az előszobában a kabátja, benne a stukker.

Egyiküket sem támadta meg úgy senki, hogy fegyvert kellett volna használnia.
Olyan eset volt, hogy két cigány becsöngetett, és tolták befelé a nagymamámat, magyarázva valami mesét. Bizonyára az egyikük lefoglalta volna őt, a másik meg elemelt volna, amit tudott. Nagyapa közben felébred, kijött a kisszobából és kidobta a két playert a csipába. Nem volt ehhez szüksége pisztolyra vagy bármi másra.

Illetve még egy dolog eszembe jutott: azt olvastam valami statisztikában, hogy sok önvédelmi eszközzel az történik, hogy az ember megpróbálja magát megvédeni (mondjuk egy gázsprével), a támadók szépen elveszik tőle és ellene használják.
Simán el tudom képzelni, hogy akitől egy gázsprét elszedtek, attól egy pisztolyt is ugyanúgy elvennének.
Belegondolni is rossz.

Mindenesetre én nem vitatkozni szeretnék, mert nem vagyok a tudás birtokában. Van egy véleményem, vannak érzéseim és félelmeim a dolgokkal kapcsolatban. Ezeket szívesen elmondom, de nem számítok arra, hogy valakit meggyőzök, akinek más a véleménye. Nem is az a cél.