( haspokember | 2017. 04. 07., p – 16:10 )

Nem biztos, hogy ezzel annyira jol jarnal.

A Dell arul Ubuntu-val elotelepitett laptopokat, supporttal. Most mar eleg jo a helyzet, de ket evvel ezelott pont annyival volt lemaradva a kernel, hogy a nagyon friss hardvert nem tamogatta rendesen. Szerinted ilyenkor milyen supportot nyujt a Dell? Elarulom: visszavettek a gepeket, aki kerte. A sajat BIOS-ukat reszelgettek meg fel evig, mire elfogadhato lett, illetve az Ubuntunal kibuliztak, hogy a kernelt default egy plusz kapcsoloval forditsak, ami ahhoz kellett, hogy a hangkartya HDA modban maradjon, ne keruljon at I2S-be (aminek a drivere nagyon kezdetleges allapotban volt).

Kabe ennyi volt a Dell support hozzajarulasa a temahoz. Minden mast (kernel, driverek, ismert hibak, beallitani erdemes opciok a kernelhez, X-hez, melyik kernel mivel mukodik es mivel nem, stb) a tisztelt publikum kontributalt, teljesen ingyen es bermentve, pusztan azert, mert sokan szerettek volna hasznalni a gepuket. Elarulom, hogy a 9343 modell Arch Wiki oldala a mai napig etalon informacionak szamit ehhez a gephez. Ha valakinek fizetnek supportert, akkor az tuti nem a Dell lenne, hanem az a nehany ember, aki onszantabol raszanta az idejet es a szakertelmet.

Szoval bevallom, nekem nagyon izlik az ingyenleves.

ui: csak mellekesen, a hivatalosan a geppel szallitott pimpelt Ubuntu 14.04 NEM MUKODOTT, amikor kibontottad a dobozt es eloszor bekapcsoltad a geped. Konkretan elszallt a telepito valami hibaval. Szerencsere ma mar mindenfele modositas nelkul lehet gyakorlatilag barmit telepiteni - felteve, hogy friss (legalabb 4.8-as) kernelt hasznalsz.