( BZoltan | 2017. 04. 06., cs – 20:14 )

> Az, ha egy cég mindig arra sodródik, amerre az ár visz, nem nyerő stratégia.

Mi alapján gondolod, hogy a Canonical esetében erről van szó.

Az amiről ez a hír szól, semmi más mint az, hogy Mark Shuttleworth nem látja semmilyen módon megtérülőnek, hogy 6 év után is tovább finanszírozza az Ubuntu saját desktop keretrendszerét. Nem éppen egy hetes projekt volt a Unity.

A jövő formálása pedig egy nehéz terep...

Nézd, Mark Shuttleworth eddig cirka 300-500 millió eurót lapátolt bele az Ubuntu projektbe. Ennek az összegnek lényegében a 90%-a bérköltség volt. Egy mérnök éves költsége átlagosan 60 ezer euró. Vagyis cirka 6000 mérnök évnyi fizetést adott ki Linux fejlesztőknek. Leegyszerűsítve 10 éven át átlagban 600 hard core linux kódert nevelt és tartott el a Canonical.

Én látom az Alumni klub tagjait... tele van az ipar velük. Google, Facebook, Apple, Intel, Samsung, stb, stb... Konkrétan nettó befizetője volt a srác az elmúlt tizenhárom évben a szabad szoftvermozgalomnak. Ha holnap megszűnik az ubuntu projekt és soha senki nem használ semmilyen Ubuntu-s szoftvert akkor is elképesztően nagy az a szakmai és kultúrális hatás amivel a Canonical hozzájárult a szabad szoftver mozgalomhoz.

Hogy ez a jövőt formálja-e? Szerintem igen. Én mérnök vagyok. Engem a legjobban az érdekel, hogy a liuxos, unixos, szabad szoftveres iparban legyen innováció és legyen munkája minél több szakinak. Bevallom engem a termékeknél sokkal jobban érdekel ez a közösség, ez a szemlélet, hangulat.

Az Ubuntu és a Canonical kultúrálisan nagyon jelentős szereplője az iparnak. És ez a szerep semmit sem változik... csak mostantól nem érintőképernyős eszközök, hanem virtuális szerverparkok lesznek a cél.