( SzBlackY | 2016. 11. 11., p – 18:16 )

80 év alatt a kép/szolgáltatás publikálásakor érvényes protokollok és formátumok mindegyike el fog tűnni és kb. minden eszköz is, ami képes volt azt akkor beszélni/értelmezni (most ne foglalkozzunk a technológiai múzeumokkal és műkedvelőkkel ;-) ).

Nem kell hozzá múzeum és műkedvelő, ott az Internet Archive. Ahol speciel már most egy kattintással tudsz indítani 60-as évektől kezdve mindenféle gépekre készült programokat (JavaScriptből emulált MAME/DosBox/Amiga/stb.). Ha meg egyszer kihalna a JavaScript, akkor az aktuális trend szerinti cuccban írnak egy JavaScript emulátort és a probléma megoldva :) Ha meg tudod emulálni a hardware-t és megvan a szoftver, akkor már "csak" a hálózatot kell emulálnod, de az se lehetetlen (ha minden igaz az archive.org-os DosBox-ban futtatott Mosaicból lehet böngészni az archive.org-ot :) )

A másik része a formátum... alapelv náluk, hogy mindent eredetiben és max. ezután lehet vele szórakozni (gyűjteményoldalakat csinálni, átkonvertálni hogy jobban streamelhető legyen etc.). Az egyik előadásában Jason Scott a NASA által kiadott CD-n levő űrfotókat hozta példának, amik valami eléggé NASA-specifikus formátumban szerepelnek rajta. Mióta el tudod indítani online a hozzá tartozó progit, ez nem akkora gond, de annak idején még az volt. A formátum specifikációja elérhető volt, valahol találtak rá egy többé-kevésbé működő konverter, úgyhogy konvertálták talán jpg-be. Persze vannak erre alkalmasabb (pl. docx) és kevésbé alkalmasabb (pl. pdf) formátumok, de működhet. Csak időigényes.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)