Igen, a jó minőségű alapanyag talán a legfontosabb.
Meg hogy minden készítési módhoz a hozzá illő fajtákat használd. Pl. vannak kávék, amik sehogy se lesznek jók, ha nagyon megpörkölöm. Mivel én jó feketén szeretem, ilyeneket már eleve nem is veszek. Vagy pl. a crema-mániások sosem lesznek igazán boldogok, ha 100% arabicából indulnak ki.
Egyébként nem szabad elfelejteni, hogy nem az espresso a kávé egyetlen megjelenési formája.
Az olasz kollégáink nagyon kávéőrültek, velük szoktam konzultálni alkalomadtán. Általában ők is úgy kezdik, hogy ha ilyen kávéfőzőhöz kell, akkor olyan meg olyan fajtát kell venni.
A másik nagyon fontos elem szerintem a frissesség. Nem mondom, hogy mindenki pörköljön otthon maga, de legalább frissen darált anyagot érdemes a gépbe tölteni.
A cégnél darálós espresso gép van, de van egy kis bypass ajtaja, ahol betölthetsz őrleményt is. No én szoktam vinni a reggel frissen megdaráltat. Történt egy pénteki napon, hogy nem fogyott el mind, de sajnáltam kidobni. Amikor hétfőn lefőztem, egyértelműen hiányzott belőle valami. Nem lett szar, vagy ilyesmi, csak nem volt már benne az a gazdag, virágos illat, ami pénteken még igen. Ettől még simán jó kávé maradt, de ez a pár nap már elég volt ahhoz, hogy eltűnjenek belőle ízek, illatok. El lehet képzelni milyen akkor az, amikor egy pekedliben otthon hetekig aszalod a szekrényben.
Mindezek mellett magam is iszom olykor ,,porkávét'', egy másik posztomban kifejtett okokból.
Ahogy ott is írtam, szerintem abszolút értelemben nem létezik jó vagy legjobb kávé. Az ízlés nagyban függ attól is, hogy egy dolog milyen emlékeket, érzéseket idéz benned.