( asch | 2015. 12. 10., cs – 18:11 )

Átlag consumerről nem beszéltünk, mert magunkból indulunk ki. De egyébként mekkora marhaság már hogy a telefonokhoz mindenféle idétlen fájl elérési protokollokat fejlesztenek, mikor sshfs-sel biztonságosan és szabványosan megoldhatnék mindent? Verziókezelőbe tehetném a címlistámat. Mert én nem felhőben szeretem tartani az ilyesmit ám. Vagy pikkpakk használhatnám a telefont valaminek a távvezérlésére.

Írhatnék szkriptet, amivel be tudok lépni a menedzsment szerverről, és csekkolhatnám, hogy minden telefon upgradelve van-e.

Írhatnék programot ami felhív és bemond nekem valamit.

Írhatnék programot, aminek ugyanaz a kódja, ugyanúgy buildelem mégis fut PC-n és telefonon is! De nem JS-ben ám, hanem C++-ban!

Ezek csak random ötletek. Még az is lehet, hogy egy részét meg lehet oldani Androidon is. De egy programozósabb embernek 1000x logikusabb lenne, ha a telefonja is egy "sima" GNU/Linux lenne és nem egy gyártók által lakatokkal teleszórt izé, amin folyton csak korlátokba ütközünk.

Mikor arról volt szó, hogy lesz az OpenMoko (nekem az volt az utolsó telefon, amire vágytam csak mire megjelent elmúlt), akkor egy rakás dolgot megálmodtam, hogy mimindent lehetne csinálni vele. Aztán ami legjobban megközelítette az az Android lett. De az egy kényszer-nyílt rendszer, ami filozófiáját tekintve inkább zárt. Úgyhogy köszi, de kihagyom.