( uid_19334 | 2015. 11. 09., h – 01:31 )

A senkit nem korlátozást anarchiának hívják.* A liberalizmus a valakik nem korlátozása.** Ami korlátozódhat akár a fehérekre. Ahogy a demokráciákban sem szavazhat mindenki csak az adott ország lakói, és a kommunizmus is csak az emberek egy részére vonatkoztatva alkot vagyonközösséget, stb.

* egy liberális rendszerben az emberek szabadabbak mint egy anarchiában (pölö kimehetnek az utcára anélkül hogy lelőnék őket). Mégis, ha azt választod, hogy bizonyos dolgokban korlátozol más dolgok szabadságának az érdekében, (pl rendőr alkalmazhat erőszakot, fegyver birtoklása engedélyköteles stb.,) akkor ezeket a konkrétumokat már rád bízza a liberalizmus, ezek a konkrétumok az egyéni esztétikán és értékrenden alapulnak (pl szabad melegházasság vs melegek összeadásának megtagadása jog).
Így a liberalizmus (mint döntési algoritmus) teljesen kompatibilis bármilyen értékrenddel, akár a vallásod, a nemzeted, a családod van elől, akár a feketék hátul. (a feketék mögött a kutyák, aztán robotok, aztán az antik festmények/szobrok/épületek, aztán a kihalás szélén levő állatok stb. ..kb így néz ki egy értékrend, ugye?)

tl;dr: ha nem mindenkinek mindent, akkor valakiknek valamit.