( saabi | 2014. 08. 20., sze – 00:27 )

Bár olyan környezetben, időben nőttem fel, amikor a programcserebere teljesen természetes volt - 80-as évek vége, 90-s évek eleje - és szinte más sem volt, mint warezolás - még ha nem is hívtuk így - idővel kialakult bennem az igény jogtiszta software-k használatára. Erre rátett egy lapáttal, hogy amióta megvettem életem első _saját_ laptopját - előtte csak céges laptopjaim voltak - _szégyellek_ lopni rá software-t. Annyi pént kiadtam a vasra, a software-re meg nem tenném? Holott software nélkül a vas csak ajtótámasznak jó. Így aztán vettem rá VMware-t, Forkliftet, Minecraftot meg még mittomén mit. Jelen pillanatban büszkén kijelenthetem, a gépemen nincs illegális, nem jogtiszta tartalom.
Egy kedves ismerősöm hatására ugyanez lejátszódott a zenék terén. Mondjuk sokat segített, hogy megjelentek a streaming szolgáltatók, amelyeknél alacsony havidíjért elég tisztes választékhoz lehet hozzáférni. De ami igazán megtetszik, azt megveszem az iTunes Store-ban is. A korábban "megszerzett" zenék meg mentek a kukába.
Még a filmek és a sorozatok terén volna szükség valami hasonló megoldásra és leállíthatnám a Transmissiont. Sajnos nem ismerek olyan szolgáltatót, ahol az engem érdeklő sorozatokhoz, a megjelenésüket követő rövid határidőn belül, feliratosan hozzáférhetnék. És mindezt a Spotify-hoz, Deezerhez hasonlóan 1-2 ezer forintért havonta.

Ave, Saabi.