( locsemege | 2014. 08. 05., k – 16:18 )

Tényleg úgy érzed, hogy az a demokratikus, amikor megmondják, neked mi a jó? Görögországban nem jogi akadályai voltak a népszavazásnak, hanem a miniszterelnök Nyugat által történő elmozdítása. Nesze neked, népfelség elve. Sohasem volt az.

Amúgy szerintem ez az egész "demokratikus" téma akkor borul meg, amikor az eltartottaknak több a szavazata, mint az egész vircsaftot eltartó dolgozóknak. Márpedig itthon ez a helyzet, és ha jól tudom a görögöknél is. Mert ugye egy normális kocsmában az kéri a zenét, aki fizeti...

Ez az egyik legálszentebb dolog a történetben. Az eltartott nem eltartott szeretne lenni, hanem kevesebb a munkahely, mint amennyi a potenciális dolgozók száma. Ezen felül, ha úgy érzed, hogy milyen jó az eltartottaknak, könnyű kipróbálni, csak fel kell mondanod, vagy bezárni a vállalkozásodat, s élvezni az eltartottak boldog életét. Talán van valami oka, hogy mégsem ezt választod.

Ugyanez visszafelé nem működik: az eltartottnak nem csak egy döntés kérdése, hogy na, akkor holnaptól elhelyezkedik. A kocsmás hasonlatoddal az a baj, hogy kirekesztő. Akinek jól megy a szekér, azok határozhatnának meg minden szabályt, így az mégjobban menne, míg akiknek nem, azok innentől esélyt sem kapnának arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacra kerüljenek, addig túléljenek. Ugye, azt te sem gondolod, hogy sikeres lesz valaki egy állásinterjún ápolatlanul, koszos mackónadrágban, lyukas cipőben. Mellesleg ez is érdekes, mert ez az ember attól, hogy az adott pillanatban nincs pénze, képes lehet a vállalt feladat ellátására.

Visszatérve az oroszokra. Úgy emlékszem, talán Jalta óta Ukrajna Orosz érdekszféra, nem tudom, mi a fenét izmozik ott az Egyesült Államok. Bizonyára szótlanul néznék, ha mondjuk Canada szeretne az oroszokhoz tartozni. Elképzeltem, de nem sikerült. Szóval az egész felháborodás a Nyugat részéről egy szemforgató képtelenség. Igazából azon sem lepődnék meg, ha az oroszok megelégelnék a Nyugat cinizmusát, és a reguláris hadseregükkel bevonulnának Kelet-Ukrajnába, aztán a Nyugatnak maradna a fejtörés, hogy elfogadják ezt így, vagy totális világháború legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE