( SzBlackY | 2014. 01. 18., szo – 20:02 )

Szerintem elbeszélünk egymás mellett, én eddig desktopról írtam, és kisebb cégről (100-200 gép) beszéltem, legyen mondjuk 10-15 különböző kiépítés. Továbbá én is csak néhány gépes rendszeren szerzett tapasztalatot extrapolálok.

Suse-nél tényleg Yast-ból kattintgatva össze lehet rakni install servert, saját beállítás-készlettel, network boot satöbbi, és egy SLED-nél* kényelmesen működhet is, mert 6 évente elviselhető, hogy a 10-15 géptípusnál külön-külön szívás van (pl. az új rendszerhez összevadászni az új nvidia drivert, belefutni abba, hogy a gyári modprobe konfig a video csoportnak ad írási jogot a /dev/nvidia0-hoz, neked pedig a Domain Users-hez kéne, vagy a Domain users id-ját a video-hoz igazítani**), 18 havonta már necces. (mondjuk tényleg tisztább az, hogy akkor 18 havonta nullázni a korábbi rendszert, és központilag újratelepíteni, nem frissíteni)

Továbbra is: nem azt mondom, hogy nem menedzselhető, csak azt, hogy minden kiadási megjegyzés, errata, support ticket, bug report és fórum elolvasása után is lehet szívni.

*: az meg még mindig Gnome-ot fogja alapértelmezett DE-ként
**: anélkül is működik, csak Direct rendering nem lesz, bár ezzel magam ellen beszélek, mert ez talán 12.2 óta benne van a release notes-ban (pontosabban az, hogy a video group tagjának kell lennie, hogy kapj direct renderinget, hogy ezt hol tudod átállítani, az nincs)

BlackY