( bucko | 2013. 12. 01., v – 11:34 )

Azért jogos a hozzászólás.
A RASPI rendelkezik ugyan gpioval, linuxszal (hmm, így írjuk?), aztán feltaláltuk a spanyolviaszkot.
Biztosan a fiatalok jogait korlátozza az a tény, hogy már nincs priterport a modernebb gépeken/laptopokon. (Tabletekről nem is beszélve!)
Tények:
Tekintettel a gravírozás sebességére, a motorok mechanikus jellemzőire, a vezérlést minden bizonnyal egy 20 évvel ezelőtt 30 centbe kerülő 4bites , - na legyen 8bites - 1MHz órajelű processzorral meg lehetne oldani. A többi a linuxot meg a grafikus rész futtatja.
Jómagam olyan 25 évvel ezelőtt készítettem olyan lézervezérlő mikrogépet zsebszámológép méretben, kis kijelzővel, amely másodpercenként akár 10000 analóg koordinátát (8bit X és 8bit Y) tudott kiadni, időben 2us pontossággal. Az oldalán volt egy csatlakozó, amivel Homelab 2 géphez lehetett kötni, mint fejlesztőrendszerhez. Maga a mikrogép szoftverestől nem egészen 3 hét alatt készült el. Ha jól emlékszem itt Magyarországon a rendszer költsége kisebb volt, mint a pi-s gravírozó rendszeré.

Tehát igaz, hogy számítógéppel bármit meg lehet csinálni. A durranás az lenne, ha mindez linuxon, egy printerkábellel készült volna el.