( hrgy84 | 2013. 06. 12., sze – 04:24 )

A formatummal vagy a tartalommal van baj? Tenyleg erdekel.

Egyebkent azert ezt irom, mert ez a velemenyem. Hiaba van negymillio ember a rendszer ellen, ha nincs koztuk tiz olyan, aki ertene is ahhoz, hogy hogyan kell jol megcsinalni. Mert itt nem csak arrol van szo, hogy mit ne, hanem hogy akkor mit igen. Megmagyarazom.

Tegyuk fel, hogy a negymillio ember osszeall, osszedobnak egy partot, megnyerik tobbseggel a valasztasokat, es nem fognak beleszakadni, hogy kepviselokkel toltsek fel a parlamentet. Ez mar igy onmagaban sci-fi, de legyen. Ezzel ki van pipalva, hogy mit nem. Es innen hogy tovabb?

A legtobb ember nem azert van ellene a rendszernek, mert latja, hogy mit kellene csinalni, hanem mert azt latja, hogy neki szar. Es en keszseggel el is ismerem, hogy igaza van, csakhogy ez keves, nagyon-nagyon keves. Egy valsag kozepen nem lehet kizarolagos cel a tronfosztas, mert azzal nem oldunk meg semmit, foleg akkor nem, ha egy ugyanolyan ketbalkezes barmot segitunk hatalomra, mint akit letaszitottunk. Jelenleg nem lehet csak aszerint valasztani, hogy ki art a legkevesebbet. Csak ugy erdemes belefogni az egeszbe, ha van koncepcio arrol, hogy merre kellene tovabbmenni, es hogyan kellene a valsaghelyzetet kezelni.

Alapveto gond viszont az, hogy ilyen ember keves van. Bajnai ilyen lett volna, de a partjaba a gyerekekkel egyutt sincs annyi ember, hogy ha egyedul nyeri meg a valasztast, ki tudjon allitani annyit, amivel megtoltik a parlament nekik szant felet. Kisebbsegbol pedig nem lehet kormanyozni, erre millio es egy nemzetkozi pelda van. Arrol nem is beszelve, hogy az egyeni valasztokeruletekben szinte biztos, hogy kisebbsegbe kerulne, mert nincs annyi embere, hogy mondjuk 150 keruletben nyerjen.

Ma magyarorszagon nincs olyan, szamottevo embermennyiseget kitevo reteg, akinek megfelelo lenne a tudasa ahhoz, hogy atlassa a mostani rendszer eletkeptelensegenek okait. Ennek eleg sok oka van, az egyik az altalanos csalodottsag. Huszonharom ev alatt mar eleg sokan es sokfelekepp ultek neki megoldani az orszag problemait, megis, nagyjabol ugyanazokkal kuzdunk most is, mint a kilencvenes evekben. Csak most mar sikeresen eljutottunk oda, hogy legalabb kilatastalan is legyen a helyzetunk. A dolgozo emberek szama monoton csokken (a kozmunkasokat nem szamitom dolgozo embernek, nem teremtenek erteket, cserebe hatalmas penztemeto a kozmunkaprogram), a fizetesek vagy stagnalnak vagy minimalisan emelkednek.
Es az emberek mar belefaradtak abba, hogy odaalljanak valaki moge, aki vagy elmondja magarol, hogy o most elk**ta, vagy mondania sem kell, annyira latvanyosan csinalja.

A masik ok, hogy itthon egyszeruen nem oktatnak kozgazdasagi alapismereteket az iskolakban. Azoknak, akik nem jarnak valami egyetemfelere, gozuk sincs arrol, hogy egy orszag hogyan mukodik, mi hajtja. Pedig ez legalabb olyan fontos kellene, hogy legyen, mint a ketszerketto. Azert, hogy felelos allampolgarokat neveljunk, akik kepesek felelos dontest hozni. Mert a demokracia ugye elvben arrol szol, hogy a negyevenkenti szavazasokon a "nep, az istenadta nep" dont. Es ezt a dontest kellene megalapozni, de ez lathatolag senkinek sem erdeke.
Persze nem lehet sokat varni egy olyan oktatastol, ahol a szamitastechnika (mely eletunk szerves resze kezd lenni) hetente egy-ket orat kap, es ott sem tortenik erdemi tudasanyag atadasa, csak egy ECDL vizsgafelkeszites, mely vizsga loszart sem er. De ezt itt abba is hagyom, messzire vezet.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.