( nini | 2013. 06. 11., k – 13:20 )

A problematika feszegetése remek ötlet, azonban a kérdés így megválaszolhatatlan:

- Az emberi döntéshozatal során korlátlan számban mindig új inputok is hatnak - nemcsak a megoldási igény fellépésekor már adott inputok. Így van ez egészen a probléma-megoldás igényétől kezdve a döntéshozatal pillanatáig, sőt, utána is, a döntés kivitelezése alatt. A mesterséges tanuló mechanizmus esetében viszont a korlátlan számú új input bevitele abszurdum: vagy mindig kitolom a megoldás idejét, és újra futtatom a programot, vagy nem lesz vége a program lefutásának.

- A sakkgépek mintájára azért nem lehet a mesterséges "döntéshozót" elképzelni, mert a sakkban véges a szabályok száma. Innentől kezdve pedig valóban csakis a kombinatorikán és a sebességen múlik a döntés - ellentétben a nem szimulált, hanem valóságos helyzetekkel.

- Ezért a mesterséges intelligenciának csak a döntés-ELŐKÉSZÍTÉSBEN lehetne a mainál sokkal meghatározóbb a szerepe. Erre szükség is volna, a döntések teljes átengedésére azonban nem, mert az veszélyforrás lenne. Egy mesterséges intelligencia összesen annyit tudhat, hogy az egyetlen pillanatban rendelkezésre álló információk és szabályok alapján kidob egy olyan döntést, amelyik épp annak a pillanatnak megfelel: kimerevíti az időt. - Több "döntéshozó" mesterséges intelligenciának a teljesen eltérő megközelítésű kifejlesztése és párhuzamos alkalmazása talán nagyobb kontrollt jelenhetne még egyetlen adott, A vagy B típusú döntés előkészítése esetében is.