( horvatha | 2013. 06. 10., h – 14:05 )

Az emberek hataloméhesek, korruptak vagy simán hülyék lehetnek. Különösen ha főállású politikusok és az egész agyuk a "ki támogat engem, ki az ellenfelemet" altérben tartalmaz csak bázisvektorokat, a termelés, oktatás és egyéb dimenziókban történő mozgásoknak csak becsüli az ide eső vetületét.

Mindezek ellenére gépet semmiképp nem fogadnék el vezetőnek, mert a "legjobb szándékú" gép is iszonyú embertelenné válhat, mert gép és igaziból nem érti az embert. Hoztatok erre sok jó példát, én egy másikat hoznék fel: A Dűne legendái triógia, a Butleri dzsihadról. Omnius, a nagy gépagy hatalomvágyó, nagy kapacitású idióta. Erasmus pedig egy furcsa robot: alapvetően jót akar az emberiségnek, de nincsenek meg benne az emberben meglevő egészséges korlátok (mondjuk kb. erkölcsnek), és ezért egy brutális szadistaként viselkedik, miközben meg van győződve arról, hogy ez válik az emberek javára.

Tartok tőle, hogy egy politikus-program írásakor nem lehetne minden eshetőségre felkészülni és a program gépiessége alkotói legjobb szándéka ellenére valami igen bizarr durva irányba menne el, amit nem korlátozna az, hogy valamennyire érti az embert és bizonyos erkölcsi normákat elfogad. Ez sokkal rosszabbá válhatna, mint az így-úgy döcögő demokrácia.