( BZoltan | 2013. 03. 11., h – 16:10 )

Te mikor és melyik csatornán láttál többszázezer eurós és sok évre előre meghatározó együtműködési szerződésekről és bizalmas projektekről bármelyik céget a freenode-on tárgyalni?

Tényleg csodálkozom, hogy nem érted meg, hogy itt nem arról volt szó, hogy betolnak-e pár patch-et avagy sem és nem is arról, hogy ez vagy az az API hogyan néz ki.

Vagy egy tucatszor leírtam, most utoljára még egyszer leírom. Két cég avagy két közösség között az együtműködés létrejöttének a technikai kérdésekben való egyetértés csak szükséges de messze nem elégséges feltétele. Ezer, meg ezer meg még tízezer _NEM_ technológiai oka lehet annak, hogy két cégnek vagy open source projektnek nem sikerül produktívan együtműködnie.

Nem arról van szó, hogy akkor most a Wayland-e a hibás avagy a Canonical. Egyik sem hibás, egyszerűen mások volt a Canonical igényei mint amit a Wayland kínált. Hogy pontosan miért, azt nem szokás sem a freenode-on sem a levlistákon kiteregetni.

De kezd ez a beszélgetés az "értem én, hogy gőzmozdony, de mi hajcsa" jellegű vonalat venni. Amihez a legnagyobb tisztelettel nekem nem sok kedvem van.

Én csak annyival akartam hozzájárulni a témához, hogy mint a Canonical egyik munkatársa igazoljam, hogy a Mir project elindításának az és csakis az volt az oka, hogy egyik a kínálatban levő display serber sem elégítette ki a Unity Next QtQuick2 alapú Shell igényeit és egyik sem biztosította az Ubuntu alapvető stratégiájának számító konvergencia terv biztos megvalósíthatóságát. Ennyi, nem több, nem kevesebb. Akit a részletek is érdekelnek az érdeklődjön a Mir csapat fejlesztőinél. Nincsen semmi összeesküvéselmélet, világuralomra törés. Ezt a döntés több hónapos tárgyalás, kutatás, tesztelés, prototípus gyártás és a szakma megfelelő embereinek a bevonásával történt. Pont úgy, ahogy manapság az ilyen jellegű szakmai kérdések döntésre kerülnek a legtöbb komolyan fehető fejlesztő cégnél vagy közösségnél.

Az aki azt hiszi, a héttérinformáció 0.001%-nak ismeretében csuklóból meg tudja mondani, hogy hülye a Canonical összes fejlesztő mérnöke, mert ő két perc alatt meg tudja mondani, hogy mi lett volna a sokkal jobb döntés, az értelem szerűen pontosan olyan elhamarkodott döntést hoz mint amivel a Canonicalt vádolja.