( activer69 | 2013. 03. 06., sze – 19:13 )

Linux desktop kapcsán azt kellene végre ill. kellett volna már régen eldönteni, hogy ki vagy mi a célcsoport? Otthoni felhasználók (~gamerek), vállalatok?

Azt látom, hogy desktop Linux-ot szinte kizárólag az IT-ben mozgó emberek (rendszergazdák, sw fejlesztők, beágyazott hw fejlesztők, info tanár), kutatók és hobbi számítógépesek használnak.

Átlag otthoni felhasználó sokat játszik, Linux desktop-ra kevés játék van (tudom, Steam).

Vállalati, intézményi felhasználó pedig azért nem választja, mert Windows-hoz vannak dögivel üzleti alkalmazások, amelyekhez support-ot tud vásárolni. (Az IT egy közmű gyakorlatilag.) Ráadásul x10-x1000 desktop Windows menedzseléséhez könnyebb szakembert találni, mint (valamelyik) Linux disztróhoz és desktop-hoz.

Mielőtt vki megvádol, h nincs Linux tapasztalatom v. affinitásom elárulom:

- 4 és fél év aktív OpenSuse/Gnome használat után idén januárban léptem vissza Windows-ra
- sasolom a disztrómat (opensuse), Gnome-ról már letettem, Xfce, LXDE után KDE-vel szemezek
- tavaly megrendelésre egy kioszkba OpenSuse / Gnome / GTK app-ot fejlesztettem hónapokig

Időnként azon gondolkodom, hogy -érzelmi okokon túl- miért használjak Linux-ot desktop-on? Az ügyfeleim kivétel nélkül Windows-t használnak, nekik írok Windows-os appokat (document imaging témában), az elmúlt években VirtualBox-os Windows alatt dolgoztam, ThunderBird-ből leveleztem, GIMP-pel képeket szerkesztettem, vizsgáltam stb. - nem egyszerűbb akkor natívan Windows-ban lenni?

Opensource felhasználó Windows userként is lehetek (LibreOffice, VLC, Eclipse...)

Én az üzleti, intézményi világban mozgok. Ott a főszempont a folyamatos rendelkezésre állás, a hatékonyság, a valós problémák gyors megoldása, stabilitás, spec. kérésekre megoldások, választási lehetőség (versenyeztetés, kínálat), alaposan kitesztelt szoftverek megléte stb. Azaz pl. ne legyen az, h frissítés érkezik a gépre (GRUB!) és utána vmi vagy maga a gép ne induljon el. Lehessen gyönyörű, tiszta szkennelt képeket létrehozni (l. Kofax VRS). Vagy ha SSD-t rakok a gépbe, akkor a gyártótól le tudjak tölteni egy appot, ami mindent optimálisan beállít ehhez.

Ezt is érdemes átfutni: http://linuxfonts.narod.ru/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.curre…

Volt egy Linux desktop-os blogom is, de még azt az előtt abbahagytam, ahogy kontraproduktívvá vált volna, elvakultan dicsérni ill. dolgokat elhallgatni nem akartam.

-activer

document.write(new Date().getFullYear()+1)

will be the year of Linux on the desktop!