( gyu | 2012. 09. 01., szo – 11:42 )

Tippre, bár ezt sehol nem írta le így explicit módon, nekem úgy tűnt az a baja, hogy az olyan projektek, mint nexenta, joyent, stb. tovább forgácsolják a fejlesztést, mert náluk fizetett fejlesztők dolgoznak a rendszeren, még az openindiana-ba meg nem nagyon erőlteti meg senki, hogy visszaküldjön fejlesztéseket, mert esetleges piacvesztéstől, stb. félnek.
Kicsit olyasminek tűnik, mint ami hisztik az ubuntu-ra voltak, hogy debiantól von el fejlesztőket, és nem nagyon foglalkozik az upstreammel... (Habár, a valóság meg amennyire én látom, elég korrekt oda-vissza kommunikáció van a két rendszer fejlesztői csapata közt...)
A különbség annyi, hogy itt az openindiana nem annyira tekinthető "upstream"-nek, mert ha nagyon szigorúan nézzük az is csak egy az illumos kernelre épülő disztró. Ráadásul a nexenta ha jól emlékszem apt/dpkg alapú, dobták a pkg-t és IPS-t. Ettől függetlenül, kb. az egyetlen olyan illumos kernelre épülő disztró, ami jelenleg is, még ha döcögősen is, de fejlődik, és alkalmas arra a célra, hogy emberi kapacitást / közönséget vonzzon az illumos alapú rendszerek köré, és használható visszajelzésekhez jussanak kvázi ingyen, ti. egy alapjaiban véve szabad rendszerről beszélünk, mint amilyen pl. a Debian.
Azt gondolnám, ha meg vki. nexentázik, akkor nem fog szarakodni a visszajelzésekkel, amikor fizet érte. Szól hogy nem megy, aztán csináld meg, nem érdekel hogyan. End of story.