( hrgy84 | 2012. 07. 28., szo – 18:39 )

"Mert ha egy programnal nem jon at a stilus - nem az a lenyeg benne."

Egy kicsit felreertettel, de, tekintve, hogy nem forditasz, megbocsathato. Nem arra gondoltam, hogy ossze kell csapni, hanem arra, hogy egy program szovegeinek forditasanal nem elsorangu cel az, hogy peldaul humor, szarkazmus, karakansag, es egyeb, stilisztikai finomsagok legyenek a szovegben, meg akkor sem, ha az eredeti tartalmaz ilyet. Aki igenyes, nyilvan arra torekszik, hogy ezeket athozza, de ha nem, ez magat a programot nem teszi hasznalhatatlanna. Ugyanez peldaul egy regenynel mar nem igaz. Ez az, amiben a muforditas es a sima szovegforditas (pl. tolmacsolas is ilyen) elter.

A rendszergazdai munkanal pedig elsosorban a tuzolto feladatokra gondoltam. Nyilvan, HA van ido megtervezni, atgondolni, utanaolvasni, merlegelni - teljes mertekben egyetertek veled. De van olyan helyzet, amikor nincs ido minderre. Amikor nagy baj van, akkor pont azokat az embereket utaljak a legjobban, akik leulnek a sarokba, gondolkodnak, terveznek, a rendszer meg kozben all, tobbszazezer forintos kar keletkezik percenkent - es csodalkozol, hogy noha jol megfontolt tokeletes dontest hoztal, masnap a kezedbe nyomjak a rozsaszin konyvecsket. Van olyan helyzet is, amikor ha nem reagalsz, a hiba elkezd terjedni es rosszabb lenni. Ha valaki elkezd tepelodni ilyenkor, meg tervezgetni - azzal csak munkat csinal maganak.

Ne felejtsd el, hogy a rendszergazda munkaja nem keverheto ossze a fejlesztoevel. Mig a fejlesztonek egy surgos bugnal is esetleg napjai vannak a dontesre, egy rendszergazdanak sokszor percek vagy masodpercek alatt kell helyesen dontenie. Ha ilyenkor nem halalosan biztos magaban - akkor adja fel.

Nem vagyok hive a cowboy codingnak sem fejlesztokent sem programozokent (ugye itt elsosorban az elv a lenyeg, nem pedig az, hogy ez egy programozot jellemzo kifejezes). Ha van lehetoseg, akkor en is megtervezem a lepeseimet, egy Debian upgrade miatt nyaggatnak pl. ket hete, megis csak mostanaba szantam ra magam a frissitesre, mert meg akartam erteni/emeszteni, hogy mukodik a rendszer (no es idom se igen volt, de ez most nem lenyeges). Ha fel eve huzodhatott ez a cucc, ket het alatt mar semmi nem lesz. De pl. mult heten volt olyan, hogy egy rendszernel gyorsan kellett dontenem, mert percenkent sokszazezer forint kieses tortent, es a rendszer allt. Dontottem, mint utobb kiderult, jol. De akkor ott nem tudtam, hogy jol dontottem-e, csak abban voltam biztos, hogy ez a legjobb dontes, ami tolem az adott helyzetben telt. Bejott, de ez nem rajtam mult.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal