( uzsolt | 2012. 05. 29., k – 18:43 )

De 2008-ban még nem ez volt a helyzet, igaz, amikor a tandíjról kellett népszavazni, igaz?

Reflektálásaim:
- külföldre menetel: ha nem érted, hogy miért akarnak a fiatalok külföldre menni, akkor nagy baj van (ez a folyamat nem most kezdődött, ez igaz, de nem sikerült megállítani - és így nem is fog menni)
- 9-10 évig 3 éves iskolába: ne általánosítsunk (meg ne túlozzunk)! A nagy többség nem ilyen. Ezzel csak a "rendesekkel" cseszel ki.
- pia és hányás: bevallom, én is csináltam ilyeneket (fú, remélem, egy diákom se olvassa :)). De nem kettesekkel végeztem (egy trükk van: vizsgaidőszakban böjt volt :)). Ez is csak általánosítás és demagógia a részedről.
- nem csak türk filozófust képzünk. Vannak hasznos szakok is, amelyeknek elég durván alávágtak ezzel az átalakítással.

Ötleteid:
- ki fizet, ki nem: ezt én is támogatom.
- max. 2 évvel lehet túlhúzni: ez úgy volt eddig, hogy egy évet még lehet "lógni" (állambácsitól már nem kapsz ösztöndíjat, juttatásokat, de még nem is kellett fizetned), aztán utána fizetsz, mint a katonatiszt. Persze hogy bolonnyával hogy változott, azt már nem tudom.
- nem, ez nem hitel. Ez az államnak egy befektetés, saját működésére is (nem lesznek jogászok, közgazdászok -> nem lesznek köztisztviselők, nem működik a bürokrácia, stb.). Ha nem bírja a kölköt itthon tartani, akkor nem biztos, hogy a kölök a hibás. Nézz szét az országban, nézz meg sok diplomás fizetést, amit az állam ad (azaz a közalkalmazottaknak - segítség: közalkalmazotti bértábla). És ha esetleg valaki egy multihoz megy dolgozni, az most fizessen vagy ne fizessen? :)
De tudod mit? Legyen hitelként. Csak akkor biztosítson állambácsi munkahelyet, biztosítson megfelelő fizetést (vagy egyéb feltételeket) ingatlanvásárláshoz, családalapításhoz, stb. Utána szerintem kevesebben fognak elmenni innen.
- ezt én már ezer éve mondom. A diplomás munkanélküli-képzés nagy luxus - mekdöncibe meg nem kell diploma :)

Többi kérdésünkre kapunk választ, vagy inkább ne erőltessük? :)