( _Franko_ | 2012. 05. 21., h – 13:20 )

"Nagyon sok köze volt ahhoz, hogy a hitel/betét arány 150%-ig felment 2008-ra. 2014-ben ez a szám állítólag 110%-ig visszamegy."

Ez egy darab mutatószám... önmagában semmit nem jelent. Nem mindegy, hogy a betétek feletti hitelezés fogyasztási vagy befektetési. Mert ha inkább befektetési, akkor az azt jelenti, hogy külföldi (anya)bankok finanszíroznak befektetéseket, amelyek meg tudnak térülni és mindenkinek jobb lesz. Ha inkább fogyasztási, akkor az jelenti, hogy külföldi pénzből éltünk jól, de nincs miből visszafizetni.

A hitel/betét arány jelenleg azért csökken, mert a bankok nem hiteleznek a KKV szektornak (mert kockázatos, illetve sok munka van vele), illetve lakossági jelzálogfedezetes hitelezés is eléggé visszaszorult (mert nincs devizahitelezés, forinthitel pedig nagyon drága), ezért a hitelek aránya csökken. A bankok hiteleznének nagy projekteket, viszont nagy cégek nem indítanak beruházásokat, mert jelenleg "nem tervezető" státuszban van az ország.

A fogyasztási és fedezetlen (személyi-hitel, hitelkártya, áruhitel, stb.) hitelek a reneszánszukat élik, tehát a befektetési-fogyasztás arány a fogyasztási hitel felé romlik, ami nem jó.

Van köze az arányváltozásoknak a progresszív adórendszerhez, a rossz és drága hitelek továbbra is vannak, mert az emberek többsége rosszul járt az arányos adórendszerrel, nominálisan és reálértékben is csökkent a fizetése, csak hitellel tudja kiegészíteni, újabb hitelből fizet ki régebbi hitelt, így egyre nagyobb hitelt görget maga előtt. Aki jól járt, arra eddig se volt jellemző a nyakra-főre felvett fogyasztási hitel...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home