( vizsla | 2012. 04. 03., k – 03:17 )

Én komolyan azt gondolom, hogy a közösség hozzáállásán sokkal több múlik, mint a pénzen.

Amikor Jobsék összekalapálták fából az Apple 1-et, szerinted volt specifikációjuk, meg húszmillió dollárjuk? Amikor Somlai-Fischer Ádám editor nélkül hackelt magának egy zoomolható prezentációt az egyetemen, milliomos volt szerinted?

Amikor Jason DeRose-nak kajára kellett a Kickstarteren pénzt koldulnia miközben a Novacut-on dolgozott, akkor a használhatatlan, instabil linuxos Premiere kópiákat fejlesztő FOSS arcok ellenkampányba kezdtek, és arról győzködték az embereket blogokon és twitteren, hogy egy vasat se adjanak Jasonnak. Mindezt a szabadság nevében.

De ugyanígy fikázza a közösség a Gnome3-at is, pedig a Gnome2 egyből forkolva lett, tehát senki nem jár rosszul. Alapvetően vallási alapú reprodukálásra van beállítva a közösség, nem problémamegoldásra. És kifejezetten agresszívan reagál, ha valaki más utat választ. Én ezt egyértelműen RMS bűnének tekintem, és azt gondolom hogy elsősorban ezért nincs elég innováció Linuxon. Ha lenne is, a közösség egész egyszerűen elüldözi.

A Skype is erről szól, van linuxos kliens, ezért kizárólag vallási okokból van értelme másikat fejleszteni, probléma ugyanis nincsen, amit meg kéne oldani. Ráadásul még platformfüggetlen alternatívák is vannak, például Google Talk, vagy ha valakinek a vallás fontosabb a produktivitásnál, akkor lehet használni Ekiga-t.