( manfreed | 2012. 02. 10., p – 11:31 )

"Egyébként is a Microsoft nagy cég, nem érdeke hogy bizalmatlanságot ébresszen az emberekben azáltal, hogy visszaél ezzel a bizalommal."
"Egyébként is az Oracle nagy cég, nem érdeke hogy bizalmatlanságot ébresszen az emberekben azáltal, hogy visszaél ezzel a bizalommal."
"Egyébként is a Symantec nagy cég, nem érdeke hogy bizalmatlanságot ébresszen az emberekben azáltal, hogy visszaél ezzel a bizalommal."
Ezekkel is egyetértesz akkor? ;)

Igen. Hisz érdekük. Az más kérdés, hogy így működnek-e. Az már a wishful thinking része. De nézd, ez olyan kérdés mint a bank kérdés. Ott se a te kezedben van az irányítás, mégis milliók élnek vele, és gondolom nem tévednek nagyot a belefektetett bizalommal.

"Miért, otthon nem tudsz biztonsági mentést készíteni az adataidról?"

De, de körülményes tud lenni. Amíg a harmadik fél tárolja az adataimat, addig ő is gondolkodik ezekről. Az otthon tárolt adatoknak - a backuppal együtt - több esélye van elveszni, elromlani még így is. Nekem már romlott el hardverem álló helyzetben. Nem használtam, aztán később elővettem valamiért, de nem volt jó. Igaz az videokártya volt, de ha ugyanez egy backup vinyóval történik, akkor az baj. Persze ugyanez megtörténhet a google-nél is, de megvan az a wishful thinking, hogy ők jobban vigyáznak a backupokra mint én. Persze én is tehetném, de egy idő után kapacitás, és kényelmetlenség maitt nem teszem. Nyilván nem ez lenne a válaszom, ha az általam védendő adathalmaz komolyabb lenne, mint amilyen most.

"Arról legalább tudnád, hogy milyen mentés lett készítve és hol van tárolva. A Googlenél nem tudsz erről se semmit."

Nem, ez is wishful thinking. Nézd. Olyan helyen dolgozom, ahol felhasználók adatait tároljuk. Nincs sehova leírva, hogy ezekről csinálunk backupot, de ha nem lenne, és elhal a rendszer valamiért, akkor a felhasználók nagyon fel lennének háborodva, hogy elveszett, és elveszítenénk sokukat, mert építettek a szolgáltatásunkra, de megrengett a bizalmuk. A google-vel ugyanez van. Én vagyok a felhasználó, és még nem rengett meg a bizalmam. Tisztában vagyok azzal, hogy nem 100%.

"Vedd észre, hogy ez nem biztonság, csak bizalmasság. Bízol abban, hogy a Googlenek ugyanannyira fontosak az adataid, mint neked. Ebben viszont én nem lennék olyan biztos..."

Tudom. De összefügg. A google-nek az én adataim ugyan nem fontosak (amíg nem kap egy harmadik féltől jó sok pénzt a belőlem készített statisztikából) viszont az fontos neki, hogy én továbbra is elégedett vásárló (ingyenélő felhasználó) legyek.

"Mégegyszer leírom: se azt nem garantálja, hogy a leveleid nem veszhetnek el, se azt, hogy mások kezébe nem juthat. Innentől miben jobb, mintha magad gondoskodsz a biztonságodról?"

Kényelem. Felpöccintem, hogy gmail.com, és ott van. Minden levelezésem. Az összes email címemről. Nem kell telepítenem klienst (az is lophat adatot, ha olyat fogok ki). Van egy találkozóm, hogy ne felejtsem el bedobom a calendarba, küld sms-t, és én nem felejtem el. Nekiállok programozni, összeszedem a gondolataimat, és csinálok egy ütemtervet, leírom docs-ba, és ott van akármelyik gépen amelyik elé leülök. Mindez külső eszköz, backup vinyók, egy géphez kötöttség, és más időrabló tényezők nélkül. Utóbbi nem elhanyagolható. Egyébként ugyanezen indokból sokmindenben megbízik az ember, amiben lehet nem kellene, és a másik fél általánosságban érdekelt kölcsönözni a bizalmat. És ez az érdek jelent egy biztonsági faktort. Nem 100%-ot. de azért jelentősnek tűnhet.

Asszem túl sokat beszéltünk a témáról. Neked fontos a security, és ezt nem tartom rossznak, de van ahol mérlegelni kell, hogy mibe éri meg erőforrást fektetni a kényelem felett. Nekem nem annyira fontos, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne az. Viszont nem tartom annyira rossznak a helyzetet 3. félnél, így úgy érzem, hogy megvan az általam igényelt biztonság náluk.

Szerk: bazze mennyit írtam! Elnézést