( Balzamon | 2012. 01. 08., v – 13:34 )

Fog hiányozni.

Saját vélemény nem kell vele egyetérteni.

A beállítások kezelésénél alapvetően 2 koncepció van.
1. Ubuntu, Fedora, Debian - nincs önálló beállítóközpont - a grafikus felület beállítóprogramjaival kell megoldani a helyzetet, ha nincs akkor marad a konzol, meg a config fájl szerkesztés.
2. Suse, Mandriva - van saját grafikus beállítóközpont, de emellett lehet használni a grafikus felület beállítóprogramjait, de ugyanúgy elérhető a konzol és a config fájl szerkesztés is.

Melyik a jobb? Ez szemlélet kérdése. Viszont tételezzük fel, hogy a cél a desktop userek számának növelése:

Csak egy példa: adott egy alaptelepítés egy áttérő user által, akinek ez az első telepítése. Telepítés Win mellé, külön adat (NTFS) partícióval. A user telepítés után rájön, hogy azért a Win-t szeretné alapértelmezettnek a grub-ban, és nem állította be a partíciók csatolását telepítéskor (az adat partíciót ide akarja: /mnt/Data, azért így mert a /media/Data-ba a külső HDD-t szeretné, ami szintén Data). Ezt Mandriva-n egy 8 éves gyerek is be tudja állítani 2 perc alatt a rendszer által szállított megoldással, grafikus felülettől függetlenül. Viszont nem lennék a helyében Ubuntu-n vagy Fedora-n. Ennyit arról, hogy melyik a legfelhasználóbarátabb disztró.