( peterson | 2011. 12. 13., k – 06:58 )

Én is fával fűtök, és két tél ráment a tapasztalatokra... :)
A begyújtás függ az időjárástól (páratartalom, légnyomás).
Többen említették helyesen, hogy begyújtáskor jól bedurrantani, aztán csak parázson tartani.

A vízhőfokra figyelj!
Nálam öreg nagy öntvény radiátorok vannak, vastag csövekkel és ~3-400 liter vízzel a rendszerben.
Ilyenkor 40-50 fok az ideális hatásfok.

Ha vékony csövek vannak, vékony lapradiátorok, és "kevés" víz a rendszerben, akkor a 70-80 fok az ideális.

A fakazánban a víz hőmérsékletét két módon szabályozhatod:
1.) levegővel: több levegő, nagyobb meleg, de a nagy láng főleg a kéményt fogja fűteni, tehát nem gazdaságos.
2.) a fa méretével: sok kisebb fa az melegebb víz, kevés nagy tuskó az "hidegebb" víz.

Javaslom, hogy válassz egy féle fát amit használni akarsz, mert a "homogén" tüzelővel könnyebben és gyorsabban tapasztalod ki a kazán tulajdonságait. Válassz kemény fát, az olcsó cser, vagy egyéb lomfa lesz a legdrágább a végén...
Használj akác, kőris, bükk, esetleg tölgyfát. Lehetőség szerint ne vegyesen.
A fát vedd meg nyár elején. Egyrészt akkor a legolcsóbb, másrészt tudod hogy szárad télig.
Ha nem bánod hogy dolgozni kell vele, akkor méterfát vegyél. A hasított fáról nem tudod mennyi, mert azt ömlesztve hozzák. Másrészt sok helyen locsolják hogy nehezebb legyen. A méterfa (erdei) köbméterben érkezik, amit ott az autón lemérhetsz mielőtt átveszed.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."