Az alsó ajtó szabályozásra nyit/zár, a középsőt csak akkor nyitni, ha teszel rá, a felsőt csak kormozás esetén, amikor nincs begyújtva. A kémény felé lévőt érdemes minél kisebbre venni, hogy ne röppenjen ki a meleg levegő a kéményen, de annyit kell neki adni, hogy épp meginduljon a huzat begyújtáskor, amikor az alsó ajtó teljesen nyitva a gyufa begyújtásakor. Ezt egyszer érdemes beállítani, utána meg minél kevesebbet piszkálni. Persze érdemes néha ellenőrizni, mert időjárásfüggő a dolog. Mennyire fúj a szél, mekkora a légnyomás.
A fa begyulladásáig érdemes "pörgetni", utána közepesen amíg eléri a 30-40 fokot, majd kazántól függően:
Ha az oldalaiban is melegíti a vizet, akkor nagyon visszavenni a levegőt az alsó ajtóval.
Ha csak felül megy a víz az öntvényben, akkor kicsit több, de nem túl sok huzatot adva.
Milyen a radiátor? Öntöttvas esetén nem érdemes hagyni kihűlni a vizet. Melóba menet előtt érdemes tenni rá egy keveset és jól visszavenni az alsó ajtót.
Ha úgy jön ki, akkor a bennmaradt parazsat hagyd benne begyújtáskor, csak a hamut húzd ki.
A légtelenítésre is érdemes odafigyelni. Megnézni, hogy a radiátorban ne akadjon meg buborék, hanem ki tudjon futni a felső légtelenítő tartály felé. Ha van vízmérték, érdemes rátenni. Persze a víz feltöltésére is érdemes odafigyelni. Amikor jól oda van durrantva, még épp ne folyjon ki a légtelenítő tartály túlfolyóján. Ettől is függ, hogy a keringés jól megy-e. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a szobákat igénynek megfelelően fűtse. A radiátor csapokkal érdemes beállítani, majd nem piszkálni, csak ha nagyon muszáj. Volt rá példa, amikor azért fogyott sok tüzelő, mert annak a szobának a csapja le volt véve, ahová kellett a meleg.